Antalya, geçen hafta önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. 13 yıldır her seferinde farklı bir ülkede yapılan ve golf turizminin en önemli etkinliği Uluslararası Golf Turizm Fuarı (IGTM 2011), nihayet Türkiye’de de düzenlendi.

IGTM’ye, dünyanın 50 ülkesinden 350 golf tur operatörü, bin 200 delege ve ağırlıklı olarak golf üzerine haber-yorum yapan 110’u aşkın yerli-yabancı basın mensubu katıldığı. Bu noktadan hareketle, ‘dört gün boyunca dünya golfünün kalbi Antalya’da attı’ diyebiliriz.

Böylesine önemli bir etkinliğin Antalya’da gerçekleştirilmesi ‘Türkiye golf turizminde rüştünü ispatladı’ diye yorumlanıyor. Ayrıca, ülkemizin tanıtımına yaptığı katkıyı da göz ardı etmemeliyiz. Hiç şüphesiz, Turizm Bakanlığı ile THY’nin bu etkinliğe verdiği maddi desteklerin yanı sıra, otellerin sponsorlukları da işleri epey kolaylaştırmıştır.

İşin içinde BETUYAB’ı da görünce, ‘Tamam herkes bu etkinliği sağlayacağı yararların farkında ve IGTM’yi önemsiyor’ diye düşünecektik ki biraz yanılmışız. Meğer Turizm Bakanlığı, BETUYAB, Antalya Valisi, Antalya Belediyesi ve bazı turizm kurumlarının ‘çok daha önemli’ işleri varmış. Daha önemli işleri olduğundan da, kimi açılış kurdelesi kestikten sonra gitti, kimi kurumunu doğrudan temsil etmek yerine, yardımcı veya daire başkanlarını yolladı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı’yı, açılışın ardından gala veya ödül törenleri gibi diğer etkinliklerde göremedik. Buna karşın, IGTM’nin önemine inanan bazı ülkeler, binlerce kilometrelik yoldan Antalya’ya turizm bakanlarını alarak gelmişlerdi.  BETUYAB Başkanı Cemil Uğurlu ise resmi açılıştan sonrası gerçekleştirilen basın toplantısına katıldı. Basın toplantısının soru-cevap kısmında da ‘acelem var uçağım kalkacak’ diyerek ‘daha önemli’ işlerine gitti. Gidiş o gidiş…

Bu etkinlikte TYD Başkanı Turgut Gür dışında, diğer kurumlardan katılan var mı diye baktık. Ne TÜRSAB ne de TÜROFED başkanlarını göremedik. Antalya Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın ise hiçbir etkinliğe katılmazken, sadece gala yemeğine bir çiçek göndermekle yetindi.

Bu arada IGTM’de gözümüze çarpan bir-iki aksaklığı da ‘dost acı söyler’ mantığıyla yazmakta yarar görüyoruz. Etkinliğe katılan yabancı gazeteciler, açılış ve sonrasındaki Uluslararası Golf Tur Operatörleri Birliği (IAGTO) Başkanı Peter Walton’un sunumunun ardından haberlerini geçmek üzere ANFAŞ’ta kurulan Basın Merkezi’ne koştu. Ancak internet bağlantısı yoktu. Sonraki günlerde internet bağlantısı vardı ama bu sefer hızı çok düşüktü.

Bu ve benzeri küçük aksaklıklar, bazı durumlarda okyanusu geçip, derede boğuluyoruz görüntüsü veriyor. Bu aksaklığa ‘bu kadar kusur kadı kızında da olur’ diye bakabilirsiniz. Ama, konu medya olunca internet bağlantısının kesik olması veya hızının yavaş olması hafife alınmayıp, bizce önemsenmeli.

IGTM’nin Türkiye’ye getirilmesi için elele veren kurumlar hiç şüphesiz önemli bir iş başardı. Yukarıda özetlediğimiz aksaklıkların bu etkinliklere büyük bir gölge düşürdüğü söylenemez. Ancak, bundan sonrasında artık etkinliklerin önemine göre üst düzey katılım ile sıfır hatalı organizasyonları hedeflersek, başarılarımızı taçlandırırız.

21-11-2011



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.