10 Soruda Yeni Fenomen Bekar Ekonomisi

Cüzdanlar bu yılın 11 Kasım’ında bir kez daha alev aldı. 1990’larda ilk kez Çinli bekarlar tarafından kutlanan, günümüzde bir alışveriş festivaline dönüşen Bekarlar Günü’nde bu yılki işlemler, 498,2 milyar yuan (74,1 milyar ABD doları) seviyesinin üzerine çıktı.

Peki nedir Bekarlar Günü, nereden çıktı? Konuyla ilgili aklınıza takılan tüm soruları yanıtlamak amacıyla China Today Türkiye’den Li Nan, Thatsmags.com’dan Ella Wong ile Ryan Gandolfo’nun yazıları ve Xinhua’nın verilerinden yararlanarak Bekarlar Günü hakkında bilinmesi gerekenleri 10 madde altında toparladık. Buyurun okuyun:

Bekarlar Günü Adı Nereden Geliyor?

İngilizce adı Singles ‘Day, adını Çince Guanggun Jie’den (光棍节) alıyor. Çifte 11 olarak da bilinen Bekarlar Günü, 1993 yılında Nanjing Üniversitesi’ndeki bir grup bekar öğrenci tarafından gayri resmi bir etkinlik olarak başladı. 11 Kasım tarihi, çıplak dallara benzeyen dört adet 1’den oluştuğu için tercih edilmişti—çıplak dal, Çince’ de ilişkisi olmayanlara verilen bir isim.

Ne Zaman, Kimler Tarafından Festivale Dönüştü?

Çinli online alışveriş devi Aliababa 2009’da durgunluğu aşıp satışları artırmak için çıkış yolu ararken, başlangıçtaki anlamından bağımsız olarak, bu etkinliği bir online indirim festivaline dönüştürdü. Alibaba’nın bu girişimi JD.com ve Suning.com gibi diğer Çinli online perakendeciler tarafından da kısa sürede benimsendi, Şirketler o zamandan beri her yıl bu pastadan pay kapmak için kıyasıya bir yarışa giriyor.

İlk Satış Rekoru Ne Zaman Kırıldı?

Başlangıcından bu yana sürekli satış rekorlarının kırıldığı Bekarlar Günü’nde, Alibaba 2016 yılında, 10 milyar RMB’lik satış hacmine sadece yedi dakikada ulaştı. 2018 yılında ise bu satış rekoruna 125 saniyede, geçen yıl ise 96 saniyede ulaşıldı. Bu yıl ise Alibaba’nın e-ticaret platformu Tmall üzerinden 1 Kasım ile 11 Kasım saat 24.00 arasında yapılan satışlar, 498,2 milyar yuan (74,1 milyar ABD doları) seviyesinin üzerine çıktı. Tmall verilerine göre, bu yılki alışveriş çılgınlığına 800 milyonun üzerinde tüketici, 250 binin üzerinde marka ve 5 milyonun üzerinde işyeri katıldı.

Satışların Ne Kadarı Akıllı Telefonlarla Yapılıyor?

QuestMobile’n araştırmasına göre, Çinli mobil kullanıcıları günde ortalama 6,2 saat çevrimiçi oluyor. Çin’de aktif akıllı telefon kullanıcı sayısı bir önceki yıldan yüzde 11’lik artışla 1,56 milyar kişiye ulaştı. Bundan dolayı satışların yaklaşık yüzde 90’lık kısmının akıllı telefonlar aracılığıyla çevrimiçi olarak gerçekleştirildiği kaydediliyor.

Bekarlar Günü Sadece 1 Gün mü Kutlanıyor?

Tıpkı Noel’deki gibi başta çevrimiçi satış platformları olmak üzere, tüketicilerin de dört gözle beklediği 11.11 olarak da bilinen Bekarlar Günü, Çin’in dışına taştığı gibi, kutlamalar da birkaç güne yayılmaya başladı. Nitekim bu yıl alışverişlerin 11 Kasım’da yoğunlaşmasına rağmen, alışveriş şenliğinin 1-16 Kasım tarihlerini kapsayacak şekilde genişletildiğini görüyoruz.

Bekarlar Günü Küreselleşecek Mi?

Bu etkinliğe öncülük eden Çinli alışveriş devi Alibaba, son yıllarda Bekarlar Günü etkinliğini uluslararası hale getirip küresel çapta kutlanmasını sağlamak adına bazı adımlar attı. Örneğin ABD’deki KOBİ’ler için Ağustos 2020’de Tmall Global, Go Global ve 11.11 Pitch Fest adıyla sanal etkinlikler düzenledi. Bu çevrimiçi alışveriş etkinliklerde ödüller de dağıtılarak daha fazla insanın dikkati çekildi.

Başka Etkinliklere İlham Verdi mi?

Alibaba’nın büyük alışveriş festivaline dönüştürdüğü Bekarlar Günü ya da diğer adıyla 11.11’in başarısı başka platform ve ülkelere de ilham verdi. Nitekim günümüzde bu etkinliğin 9.9, 10.10 ve 12.12 gibi alışveriş festivali ya da kampanyaları şeklinde taklit edilmeye başlandığını görüyoruz.

Lojistik Alanında Bir Sorun Yaşanıyor Mu?

Çin Devlet Posta Bürosu’ndan açıklanan verilere göre, 1-11 Kasım günleri arasında ülke genelinde posta ve kargo şirketleri tarafından kabul edilen kargo sayısı 3 milyar 965 milyonu buldu. Sadece 11 Kasım gününde kabul edilen kargo sayısı 675 milyonla yeni bir rekora imza attı.

Bu yıl sadece Guangdong eyaletinde 900 milyon paket teslim edildi, ihtiyacı karşılamak için 150 bin kişi geçici olarak istihdam edildi. 11-16 Kasım günlerinde festival kapsamındaki kargo işleminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 yükselerek 2 milyar 970 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu rakamın, 2010 yılında Çin’de oluşturulan toplam paket siparişi sayısına çok yakın olduğu belirtiliyor.

Bekarlar Günü’ne Lüks Markalar da Katılıyor Mu?

Bu yıl, 11.11 alışveriş festivaline aralarında Balenciaga, Cartier, Prada ve Valentino gibi lüks markalar Katıldı. Hatta tüketicilere özel ürünlerde vade farkı olmayan taksit seçeneklerinin yanı sıra, hediye kazanmayı da içeren tekliflere de tanık olduk.  Coach ve Michael Kors gibi markalar ise indirim veya kupon vermedi ama onlar da satış kervanına katıldı.

Netendaşlar Alışveriş Deneyimlerini Paylaşıyor Mu?

Netendaş veya Netizen olarak bilinen internet çağının kuşağı Bekarlar Günü’nde yaptıkları alışverişten sonra bunu sosyal medyalarında mutlaka paylaşıyor. Hatta yaptıkları paylaşımlarda ne kadar para harcadıklarını yazmaktan da kaçınmıyorlar. Tüketiciler öylesine çok “#çifte 11”, “#ne satın aldın” gibi etiketler (hachtag) paylaşarak adeta sosyal medyayı salladı. Bu arada Katy Perry ve Jackie Chan gibi yıldızların da Şanghay’daki Mercedes-Benz Arena’daki Bekarlar Günü Gala’ sına katılıp boy gösterdiği belirtiliyor.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.