5G YOLCULUĞUNDA YÜKSEK YERLİLİK HEDEFLENİYOR

Netaş ve ZTE, yerlileştirmede yarattığı sinerjiyi Türkiye’nin 5G ile dönüşümünde güçlendirerek sürdürecek. Açılışı gerçekleştirilen N.visionLab 5G’de yerli üretim için araştırmaları destekleyecek

Netaş ana hissedarı ZTE’nin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) ev sahipliğinde düzenlediği “Türkiye’de 5G Teknolojileri” etkinliğinde, 5G ile ilgili dünyadaki en yeni gelişmeler ve küresel çaptaki başarılı uygulamalar konuşuldu. Etkinlikte, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, ZTE Corporation Avrupa ve Amerika Bölgesi Başkanı aynı zamanda Netaş Yönetim Kurulu Başkanı Aiguang Peng, Netaş CEO’su Ali Emir Eren açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

Yerlilik oranı yüzde 22
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, iletişim teknolojilerinde yerlilik oranının artırılması için ciddi çaba sarf ettiklerini belirterek, “2016 yılında 4.5G’yi gerçekleştirdiğimizde yerlilik oranımız yüzde 1’in altındaydı. Bugün yerlilik oranımızı yüzde 22’lere çıkardık. Ama bu yeterli değil, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlayan Milli Teknoloji Hamlesi ile ivme kazanan yerli ve milli üretim Netaş ve ZTE’nin de destekleriyle daha iyi noktalara varacak” şeklinde konuştu. Türkiye’nin sabit ve mobil altyapısının yanı sıra, uydu geliştirme sistemlerinde de önde gelen ülkeler arasında yer aldığına işaret eden Sayan, şöyle devam etti: “1967’den beri devam eden Netaş ile yolculuğumuza devam ediyoruz. ZTE’nin global birikimleriyle Netaş ile birlikte ürünlerini yerlileştirme konusundaki çalışmalarını da yakından takip ediyoruz.”

İlk faz 31 Mart’ta bitiyor
Dünyada telekom pazarının 200 milyar dolara ulaştığını kaydeden Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise, “Uçtan Uca Yerli ve Milli Haberleşme Projesi’nin ilk fazını 31 Mart’ta tamamlıyoruz. 5G ve ötesi teknolojilere mümkün olan en yüksek yerli ve milli imkânlarla çıktığımız yolda, birçok alanda olduğu gibi Netaş en önemli paydaşlarımızdan biri oldu” diye konuştu. ZTE’nin, telekomünikasyon ve bilgi teknolojisi alanında küresel liderlerden biri olduğunu belirten ZTE Corporation Avrupa ve Amerika Bölgesi Başkanı aynı zamanda Netaş Yönetim Kurulu Başkanı Aiguang Peng, “Türkiye, kendi bölgesinde mobil abone büyümesi için kilit bir pazar. ZTE’nin dünya lideri teknolojilerinin, Netaş’ın güçlü mühendislik yetenekleriyle birleşmesiyle doğan sinerjinin Türkiye’deki özel sektörün ve kamunun güçlü dijital dönüşümü için önemli bir değer olduğuna inanıyoruz” dedi.

Türkiye’nin önünde fırsat var
36 binden fazla patente sahip olan ZTE’nin 5G Standart Temel Patentlerde (SEPs) ilk üç şirket arasında yer aldığını ve 55 ticari 5G sözleşmesini başarıyla gerçekleştirerek dünya çapında 90’dan fazla operatörle işbirliği yaptığını ifade eden Peng, şöyle devam etti: “ZTE, Çin’de 240’tan fazla şehirde 200 milyon kullanıcıya hizmet vermesi için 250 bin 5G sitesini devreye aldı. ZTE, ekolojik kaynakları genişletmeye, 5G inovasyonunu derinleştirmek için küresel ortaklarla çalışmaya, 5G ticari başarısı yaratmaya ve dijital ekonomiyi inşa etmeye devam edecek.” Netaş CEO’su Ali Emir Eren ise, Netaş’ın kurulduğu günden bu yana Türkiye’ye iletişim teknolojilerini yerli olarak sunmak için çalıştığını ve bu sayede ülkeye 4 milyar doların üzerinde tasarruf sağladığını vurguladı.

5G teknolojilerinin dünyayı bambaşka bir noktaya getireceğine işaret eden Eren, sözlerini şöyle sürdürdü: “Netaş olarak biz de bu dönüşümde var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Yerlileştirme kabiliyetimizi ve Türkiye’nin ilk yerli baz istasyonunu geliştiren şirketlerinden biri olma yetkinliğimizi, ana hissedarımız ZTE’nin 5G teknolojilerindeki liderliği ile birleştirip, yazılım, inovasyon ve 5G ile ülkemizin dönüştürücü şirketi olacağız” şeklinde konuştu.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.