Airbnb’den turizmcilere Çin’de başarının püf noktaları

Dünyada verdiği kiralık ev hizmetini Çin’e de yayıp, 2028 yılında 1 milyar ziyaretçi hedefine ulaşmayı planlayan Airbnb yönetimi, adını kolay söylensin diye “Aibiying” olarak değiştirdi. Şirketin bu pazarda yaptıkları Türk turizmcilere önemli püf noktaları sunacak nitelikte.

Her yönüyle kendine özgü bir millet olan Çinliler, Batı marka adlarını kendi telafuzlarına uygun hale getirip Çin fonetiğine göre uyarlayıp söylüyor. Bir-iki örnek vermek gerekirse, Çin’de Hilton otelini arıyor ve birine “Hilton nerede? diye sorarsanız nereyi aradığınızı bilmeyebilir. Çünkü Çinliler Hilton’u “Xi er dün” olarak biliyor. Aynı şey Mc Donald’s için de geçerli Çinliler bu markayı da “Mai dong lao” diye telaffuz ediyor…

Çin pazarında başarıyı yakalamak isteyen Batılı markaların bu pazarda attığı adımların Türk girişimciler tarafından da yakından izlenmesinde yarar var. Önlerine 2028 yılında dünyada 1 milyar ziyaretçiye ulaşma hedefi koyan Airbnb yönetimi, bu hedefe ulaşmanın anahtar ülkesi konumundaki Çin pazarına yönelik yeni kararlar aldı.

JingTravel.com’un haberine göre, adının Çinliler tarafından kolay telaffuz edilip, fonetiğinin çağrıştırdığı anlam üzerine danışmanlardan akıl alan şirket yönetimi, Çince adlarını söylenişi  “birbirimizi sevelim ve hoş geldin” anlamına gelen “Aibiying” olarak değiştirip yola bu adla devam etmeye karar verdi. Airbnb yönetimi, Çin yasalarına uygun olarak bir Airbnb Akademisi oluşturmayı da planlıyor.

Airbnb yerelleştirme çabaları sonucu Çin’de hızla yükseliyor. McKinsey uzmanlarına göre, şirket bu pazarda yüzde 61’lir bir artış yakaladı. Şirket yönetimi sadece adlarını değiştirmekle kalmadı. Yerli estetik, işlevsel  zevklere uygun ürünler geliştirmek amacıyla, Çinli programcı ve  tasarımcılarla da çalıştı. Şirketin web sitesi Çinlilerin beklenti ve alışkanlıkları dikkate alınarak hazırlandı. Site ayrıca, Çinlilere mobil ödeme imkanı sunan WeChat Pay ve Alipay platformlarına uygun hale de getirildi.

Batılı müşteriler kredi kartlarını kullanarak çevrimiçi ödeme yapmayı tercih ederken, Airbnb, Çinli kullanıcılar için  mobil ödeme imkanı sunan iki platform deviyle işbirliği yaptı. 2018 Nielsen araştırmasına göre, Çinli gezginlerin yüzde 93’ü, mobil ödemeleri tercih ediyor. Bunu dikkate alan Airbnb yönetimi, uluslararası alandaki diğer çalışmalarından farklı olarak, sistemini Çin’e göre uyarladı. Türk turizmcilerin de Airbnb’nin Çin’de attığı adımları dikkate alıp, ürünlerini Çinlilere uygun hale getirmesinin pazardan alınacak paylarını artıracağına inanılıyor.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.