Bekarlar Günü’nde 38 milyar dolarlık satış

Çin’in alışveriş devi Alibaba, ‘Bekarlar Günü’ ya da diğer adıyla “11.11” olarak bilinen etkinlikte, bir günde gerçekleştirilen toplam 38 milyar dolarlık satışla yeni bir rekora imza  attı.

Çinli bekarlar, “Çifte 11” olarak da bilinen Bekarlar Günü’nü, ilk kez 1990 yılında gayriresmi bir etkinlik olarak başlattı. 11 Kasım tarihi, çıplak dallara benzeyen dört adet 1’den oluştuğu için tercih edilmişti. Çıplak dal, Çince’de ilişki durumu ‘boş-yok’ olanlara  verilen bir ad.  Çinli alışveriş devi Aliababa ise  2009 yılında başlattığı online indirim kampanyasıyla, Bekarlar Günü’nü geniş kitlelere yayarak genişletti. Alibaba’nın ardından JD.com ve Suning.com gibi diğer Çinli online perakendeciler de bu fikri benimseyince. 11.11 bir alışveriş çılgınlığına dönüştü.

Yıllar geçtikçe Alibaba, “11.11” olarak da kutlanan ve her yıl yeni bir satış rekorunun kırıldığı Bekarlar Günü’nde satışlarını arttırmayı başardı. Bunu birkaç örnekle anlatmakta yarar var. Alibaba, 2015 yılında, 11.11’in ilk bir saatlik diliminde 140 bin, 2016 yılında ise 175 bin sipariş aldı. Alibaba, 2015 yılında 10 milyar yuan’lık işlem hacmine 12.47 dakikada, 2016 yılında ise bu rakama 6.97 dakikada ulaştı…

Alibaba bu yıl ise ilk saate 12, 12 saate 27 ve 24 saatte de toplam 38 milyar dolarlık satış yaparak yeni bir rekor kırdı.  Bu başarıda Alibaba yönetiminin 2016 yılında aldığı Bekarlar Günü’nü önce Güney Doğu Asya, daha sonra tüm dünyada kutlanan uluslararası bir etkinliğe dönüştürme kararının büyük etkisi olduğuna inanılıyor. Nitekim, Çin’in başlattığı Bekarlar Günü’nde gerçekleşen bu yılki işlem hacmi, geçen yıl ABD’de kutlanan Cyber ve ​​ Black Friday’i (Kara Cuma) beşe katladı.

Bu yılki Bekarlar Günü ayrıca, çevrimiçinde saniyede 544 binlik işlemin kontrol edilmesinden dolayı teknik anlamda da bir rekor olarak kayıtlara geçti. Ürünlerin canlı yayındaki satışındaki büyüme ise yüzde 400’e ulaştı. Çin’in Amazon gibi online satış hizmeti veren Taobao Live platformunda öne çıkan fenomenlerden Wei Ya, gece saat 2’de 42 milyon izleyiciye ulaştı. Wei Ya, 24 saat içinde ise toplam 330 milyon RMB’lik ürün sattı.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.