Filli Boya, Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile imzaladığı protokolde konuşan Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Tarihi Alan’da geçen yıl yaklaşık 2,5 milyona yakın ziyaretçiyi ağırlamıştık. Çalışmalarına başlanan ve önümüzdeki dönemde hayata geçirilecek bu yeni projelerle, ziyaretçi sayısını iki yıl içinde 4 milyona çıkararak, dünyanın en çok ziyaret edilen açık hava müzesi olmayı hedefliyoruz” dedi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanlığı olarak çeşitli projelerle şehitlerimize yakışır düzenlemeler yapılmasına yönelik çalışmalarna her geçen gün yenisinin eklendiğini hatırlatan Kaşdemir konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tespit edilmiş 25 şehitlik alanının ziyarete açılmasına ve şehitlerimize yakışır düzenlemeler yapılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. 18 Mart 2018’de açılışını yaptığımız Kilitbahir Kale Müzesi’nin ardından Seddülbahir ve Bigalı Kalelerinde de restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca Tarihi Yürüyüş Güzergâhları’nın ilk etabı olan “Arıburnu Cephesi Yürüyüş Güzergahı” da bu yıl içinde tamamlanıp, Kasım ayında açılışı yapılacak.

Diğer yandan Çanakkale ruhunu tüm Türkiye’de çocuklarımıza ve gençlerimize aktarmak için de Cumhurbaşkanlığı 180 günlük Eylem Planı içerisinde yer alan “Çanakkale Ruhu Gezici Tır Projesi”ni de bu yıl içinde tamamlamayacağız. Tır içerisinde yer alan dioramalar, filmler ve savaş dönemine ait askeri kültür varlıkları ile Çanakkale destanını Çanakkale dışındaki illerimizde yaşayan ancak bu topraklara gelme imkanı olmayan vatandaşlarımıza da aktarabilmeyi amaçlıyoruz. Çanakkale Savaşları’nı gelecek nesillere aktarmak için farklı niteliklere sahip Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi ve Müzesi’ni de 2020 yılında açacağız.”

Dalış turizmine yatırım

Çanakkale Tarihi Alanı’nın herkesin ortak değeri olduğunun altını çizen Kaşdemir yeni çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Sponsor destekleri ve iş birlikleriyle Tarihi Alanda güzel projelere imza atacağız. Bu çerçevede gerçekleştirdiğimiz projelerimizden biri Çanakkale Savaşları sırasında batırılan savaş gemisi H.M.S. Majestic’i Çanakkale Valiliği ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın destekleri ile 4.7 milyon TL tutarında çok büyük ve önemli bir proje ile dalış turizmine açmak olacak. Çanakkale Boğazı su altı dalış turizmi için de marka değere sahip önemli batıkları barındırıyor. Bu kapsamda Çanakkale muharebelerinin sportif amaçlı dalış meraklılarınca ziyaret edilebilecekleri bir dalış noktası dönüştürmeyi hedefliyoruz.”

Zafere Selam

Yürüttükleri en son projeyle coğrafya, kültür ve turizm arasındaki ilişkiyi maddi ve manevi boyutta harmanlayarak doğal çevreyi kültür turizmine yansıtacaklarını belirten Kaşdemir “Filli Boya ile Başkanlığımız arasında imzaladığımız protokolla ‘Zafere Selam’ projesini hayata geçiriyoruz. Bu projeyle tarihî alandaki kültürel mirasın ve yaşam alanlarının kalıcılığını arttırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla Şehitlikler ve Şehitler Abidesi, Dur Yolcu silueti, Tarihi Alan’da bulunan gazi köy evleri ve köy okulları gibi birçok alanın özgün yapısı korunarak bakımları yapılacaktır” dedi.

Protokol imza töreninde Betek Boya’nın Filli Boya markasıyla gerçekleştireceği proje hakkında konuşan Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, Şehitlikler ve Şehitler Abidesi, Dur Yolcu silüeti, Tarihi Alanda bulunan sekiz ayrı köyde toplam 2 bin 100 adet köy evi ve köy okullarının  özgün yapılarının korunarak Tarihi Alan Başkanlığı ile birlikte boyanıp bakımlarının yapılacağını söyledi

Bağımsızlık mücadelemizin en önemli kilometre taşlarından biri olan Çanakkale muharebelerinin gerçekleştiği Gelibolu Tarihi Alanı’nda meseleye sadece bir iş ya da proje olarak bakmadıklarını vurgulayan Küçükoğlu şunları söyledi: Burada yapacağımız her şeyi tarihsel sorumluluğun bir gereği olarak, aklımızı, gönlümüzü ve ruhumuzu koyacağımız bir gönüllülük hareketi olarak görüyoruz. İstiyoruz ki Türkiye’nin ve dünyanın dört bir tarafından gelen insanlar, özgürlük ve bağımsızlık ruhunu burada yaşasın ve hissetsin. Bize bu paha biçilmez mirası bırakan şehit ve gazilerimizin ruhu bir kez daha şad olsun. Çanakkale ruhu gelecek nesillere taşınsın. Çanakkale ruhunu koruyarak gerçekleştireceğimiz projemiz burada bitmeyecek. Bu uzun soluklu bir yolculuğun ilk adımı… Betek olarak bu tarihi bölgemize katkımızı, Tarihi Alan Başkanlığı ile birlikte kalıcı eserler bırakarak sürdürmek istiyoruz.”



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.