Çin Büyükelçisi: Huawei’yi reddeden fırsat ve büyümeyi de reddeder

Çin’in İngiltere Büyükelçisi Liu Xiaoming, “Huawei’yi seçen fırsat  ve büyümeyi seçer, Huawei’yi reddeden de fırsat ve büyümeyi reddeder” diyor.

Çinli diplomat Liu, The Times gazetesine verdiği demeçte Huawei’nin 5G’nin geleceği temsil ettiğine dikkat çektikten sonra şunları söyledi: “Huawei, 5G’nin lideridir ve Çin de 5G lideridir. 5G sadece endüstri için değil, günlük hayatımız için de geleceği temsil ediyor.”

Büyükelçi Liu Çinli firmanın başından beri Çin-İngiltere ilişkilerinde kazan-kazan işbirliğinde önemli bir örnek olduğunu belirtti. Londra’nın son 20 yıldır ülkede olan Huawei’ye yönelik U dönüşü politikası hakkında yorum yapan Liu, “Bence İngiltere bu alanda lider bir ülke olma fırsatını kaçırdı” dedi.

İngiliz hükümeti geçen hafta  yeni Huawei 5G ekipmanı satın almanın 31 Aralık 2020’den sonra yasaklanacağını ve tüm Huawei ekipmanının 2027’nin sonuna kadar İngiltere’nin 5G ağlarından kaldırılacağını duyurdu.

Başka piyasalar da var

Öte yandan Huawei Sözcüsü ve Halkla İlişkiler Direktör Yardımcısı Joe Kelly, şirketin 5G piyasasında maliyet ve inovasyon açılarından rekabet gücünü koruduğuna işaret ederek, Huawei’yi yasaklamanın büyük maliyet artışına neden olacağını kaydetti.

Kelly, Çin Medya Grubu’na (CMG) bağlı CGTN kanalına verdiği demeçte, Huawei’in dünyadaki pek çok ülkenin telekomünikasyon altyapı inşasında yer aldığını belirterek, “Bu yıldan itibaren İngiltere piyasasındaki payımız küçülse bile açıldığımız çok sayıda başka piyasa mevcut” diye konuştu.

Huawei’in küresel satışlarının çok iyi olduğunu ve dünyadaki pek çok ülkede faaliyet gösterdiklerini söyleyen Kelly, iki hafta önce Almanya’nın 5G hizmetini kullanıma açtığını ve Huawei’in de ülkedeki tedarikçilerden biri olduğunu hatırlattı. Joe Kelly, Belçika hükümetinin de bu hafta Huawei’i yasaklamayacaklarını ve tüm tedarikçilerle çalışmaya devam edeceklerini beyan ettiğini dile getirdi.

Kelly, “Küresel 5G piyasası Huawei için dev bir fırsat, dünyadaki en büyük piyasa Çin. Dünyadaki 5G baz istasyonlarının yarısı Çin’de kurulacak. Tabii açılabileceğimiz çok sayıda piyasa var. Bu yıldan itibaren İngiltere piyasasındaki payımız küçülse bile açıldığımız çok sayıda başka piyasa mevcut. Araştırmalardan şunu biliyoruz: Huawei’i ulusal altyapı tesisleri inşasından çıkarırsanız, piyasadaki diğer tedarikçilerin talep ettikleri fiyatlar yüzde 30 artacaktır. Yani Huawei’i piyasadan çıkarmak maliyetlerin artmasına neden olacaktır” ifadelerini kullandı. (Kaynak: Xinhua/ CGTN)



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.