Çin dijital müzik sektöründe fırsat var

Çin’de giderek artan sayıdaki genç internet kullanıcısı dijital müzik sağlayan sosyal medya platformlarına ilgi gösteriyor. Güçlü korsanlıkla mücadele hamleleri sayesinde Çin, dijital müzik ve içerik akışı için verimli bir pazar haline geldi.

CRI’nin haberine göre, Tencent ve NetEase gibi bir grup internet devinin desteğiyle Çin’deki dijital müzik sektörü sanatçılara büyük fırsatlar sunmaya başladı. Pazar araştırması yapan iResearch şirketin  raporu, Çin’in dijital müzik pazarının geliri 2018’de yıllık yüzde 59.8’lik artışla 7.63 milyar yuana (1.08 milyar ABD Doları) yükseldiğini ortaya koydu.

iResearch raporda, gelirin temel olarak kullanıcı ödemeleri, reklam ve telif hakkı işlemlerinden elde edildiğini belirtti. Özellikle, Çin müzik pazarının daha sağlıklı büyümesini teşvik edecek olan, kullanıcı ödemelerinin payı artıyor. İResearch’ten bir analist olan Zhang Xiao, Çin’in dijital müzik pazarının 2015’ten 2018’e kadar hızlı bir gelişme gösterdiğini, özellikle de olumlu politikalar ve yükselen yatırımlarla inşa edildiğini dile getirdi. Zhang Xiao, genç neslin artan harcama gücü ve Çin’in fikri mülkiyet haklarının korunması konusundaki sürekli kilit önlemleriyle ülkenin dijital müzik pazarının çok büyük gelişme fırsatlarını kapsayacağını söyledi.

Aboneliğe istekliler 

Giderek daha fazla sayıda Çinli internet kullanıcısı müzik içeriği için ödeme yapmaya sıcak bakıyor ve ödeme yapan kullanıcıların çoğunluğu 30 yaşın altındaki kişiler. Çin’deki genç neslin, özellikle 2000’li yıllarda doğan öğrencilerin, içerik için ödeme yapma potansiyeli daha yüksek. Ayrıca popüler sanatçıların hayranları da abonelik ödemeye istekli. Aslında, müziklerin kullanılabilirliği Çinli hayranların bu ürünleri ve hizmetleri yayınlamayı veya satın almayı seçtiği yeri etkiliyor. Daha zengin ve güncel müzik arşivi olan veya şarkıların daha fazla platformda paylaşılmasına olanak sağlayan uygulamalar bu konuda sektörel rekabette avantajı elinde tutuyor.

Örneğin Beijing’deki Uluslararası İşletme ve Ekonomi Üniversitesi’nden 18 yaşındaki Gong Zhili, QQ Music’i kullandığını, çünkü Taylor Swift, Jay Chou ve JJ Lin gibi çeşitli şarkıcıların bol miktardaki eserlerini bu uygulamada rahatlıkla bulabildiğini söylüyor. Gong genellikle QQ Music platformunda günde ortalama bir saat harcıyor. Platformun en ucuz seçeneği ayda yaklaşık 1 dolar tutuyor, bu fiyat öğrenciler için cazip. Gong, Çin’de sayısı hızla artan genç internet tüketicilerinden sadece birisi.

Jay Chou’nun yeni şarkısı “Ağlama”, Eylül ayında yayınladıktan sonraki ilk 3 saatte 3,6 milyon kopya sattı. Şarkının, şimdiye kadar QQ Music platformunda 3 yuan fiyatla yaklaşık 9 milyon kopyası satın alındı. Tencent Müzik Grubu’nun başarısının anahtarı, müzik arşivindeki lisanslı 30 milyondan fazla şarkının Sony Müzik, Universal Müzik Grubu ve Çin Plak Grubu gibi şirketlerle olan özel anlaşmalarında yatıyor. Halen Tencent Müzik Grubu Çin’de QQ Müzik, Kugou Müzik, Kuwo Müzik ve Wesing olmak üzere dört popüler müzik uygulamasını işletiyor.

Uygulama takipçisi Analysys Qianfan’ın istatistiklerine göre, QQ Music Ekim ayında aylık 270 milyondan fazla aktif kullanıcıyla Çin’de yerli dijital müzik sektöründe en üst sırada yer aldı. Ardından Kugou ve Kuwo geldi. NetEase Bulut Müzik, aylık 80 milyondan fazla aktif kullanıcısı ile listede dördüncü sırada yer aldı.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.