Çin geliştirdiği yerli uçaklarla havacılıkta rüştünü ispatladı

Dünyanın ikinci büyük sivil havacılık pazarı olan Çin, geliştirdiği C919, CR929 ve MA-60 serisi yerli uçaklarla, havacılıkta rüştünü ispatlayıp ‘ben de varım’ mesajı veriyor.

Sivil havacılıkta atak üstüne atak yapan Çin, geliştirdiği yerli uçaklarla gökyüzünü daha dinamik hale getiriyor. Beijing Review’de yer alan habere göre, AVIC XAC Commercial Aircraft Co. Ltd’nin geliştirip, geçen yıl Çin Bilimler Akademisi’ne teslim ettiği MA-60 model uçaktan sonra işler epey gelişti.

Çin, dar ve geniş gövdeli C919 ve CR929’dan sonra, ARJ21 ile MA700 marka bölgesel jetler de geliştirdi. Bölgesel jetlerin özellikle yurtiçi hava taşımacılığını geliştirmesi bekleniyor. Shaanxi Eyaleti Xi’an kentindeki AVIC XAC Commercial Aircraft Co. Ltd, bölgesel uçaklar geliştiriyor.

Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu (AVIC) yönetimi, bölgesel uçakların düzenli test çalışmalarının devam ettiğini ve ilk MA700 uçağının 2020’nin ortalarında üretim hattından çıkmasının planlandığını belirtiyor. Modern Ark serisi turboprop 70 kişilik uçakların artan yurtiçi yolcu talebini karşılamakta kullanılması bekleniyor.

Pervaneli jet moturu olarak bilinen turboprop uçaklar, düşük hızlarda yüksek verim sağlayan motorlarından dolayı, yakıt sarfiyatı konusunda jet motorlara göre ortalama yüzde 30 daha ekonomik olarak biliniyor. Modern Ark serisinin iki üyesi MA60 ve MA600’den şimdiye kadar 109 uçak siparişinin müşterilerine teslim edildiği kaydediliyor.

Söz konusu serinin bir üst versiyonu olan MA700, Çin’in yaylaları, dağları ile öne çıkan batı bölgesindeki operatörlere hizmet verecek. Çin’in ilk turbo yolcu uçağı ARJ21, üretim, tasarım, testleri ve teslimatıyla öne çıkan ilk yerli jet olarak biliniyor. 2016 yılında hizmete giren ARJ21, 37 havayolu şirketinde toplam 680 bin yolcu taşıdı.

Çin Ticari Uçak Şirketi (COMAC) yönetimi, projeleri dört tesiste devam eden C919 ve CR929 modelden 6 uçağın yoğun uçuş testlerine tabi tutulacağını söylüyor. C919, ilk uçuşunu 5 Mayıs 2017’de gerçekleştirdi. Serinin altıncı test uçağı ise ilk uçuşunu 27 Aralık 2019’da  yaptı. Çin sivil havacılığı, 2019 yılında yüzde 5,4 artışla 1,06 trilyon yuana (155 milyar dolar) ulaştı. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’ne göre, Çin, 2020’lerin ortalarında dünyanın en büyük havacılık pazarı olacak.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.