Çinli Tencent’in Unicorn Yatırımı 160’a Ulaştı

Türkçeye ‘tek boynuzlu’ olarak çevrilen unicorn, değeri 1 milyar dolar ve üstündeki girişimleri ifade ediyor. Çin’in teknoloji devi şimdiye kadar 160 unicorn’a yatırım yaptı.

Tencent Investment yıllık IF (Insight & Forecast) konferansı Beijing’de gerçekleştirildi. Konferasta konuşan Tencent Başkanı Martin Lau, Tencent Investment’ın en son başarılarını açıkladı. Lu, şimdiye kadar 800’ü aşkın şirkete yatırım yaptıklarını bunların 170’nin de unicorn haline geldiğini belirtti.

Tencent’in yatırım yaptığı şirketlerden bazılarının durumu

Lu, Tencent’in yatırım yaptığı 800’ü aşkın şirketten 15’nin 1 milyar dolardan fazla getiri sağladığını, 6 şirketin 5 milyar dolardan fazla ve 1 şirketin de 10 milyar dolardan fazla getiri elde ettiğini açıkladı. Lau, yatırımın Tencent’in temel stratejilerinden biri olduğunu ve birincil hedef ile temel mantığın da kullanıcı değeri yaratmak olduğunu yineledi.

“Bir işletmenin gelişiminin uzun mesafeli bir yarış olduğuna inanıyoruz” diyen Lau açıklamalarına şöyle devam etti: “Finansman ve trafik, bu süreçte yalnızca ham maddelerdir. En önemli şey, işletmenin fiziksel uygunluğu, becerileri ve iradesidir. Bunlar, işletmenin temel yetenekleridir. Yatırım yapılan şirketler için geliştirmeyi umduğumuz bu yeteneklerdir.”

Lau Tencent olarak yatırım yaptıkları şirketlerinin taleplerinin çoğunu sağladıklarını belirte şu bilgileri verdi: “Örneğin, JD.com mobil için bir deneyim yaratmak istediğinde, Didi teknik mimarisini yükselttiğinde, Meituan Dianping ile birleştiğinde ancak ciddi bir sübvansiyon savaşıyla karşılaştığında ve Meituan gıda dağıtım işini genişlettiğinde, Epic Games konsoldan mobil oyunlara geçerken, SEA (Garena) bir temsilciden bağımsız bir oyun geliştiricisinden e-ticarete dönüşürken Tencent olarak hep yanlarında olduk.”

Tencent’in geleceğe dönük planları ve yeni yatırımları hakkında da bilgi veren Lau, şöyle konuştu: “Tencent’in mini program ekosisteminin ve ödeme platformunun geliştirilmesiyle, gelecekte işlem platformlarına ve akıllı perakendeye daha fazla ilgi   göstereceğiz.

WeChat mini programları, Tencent’e daha erken ve derinlemesine ilgi duyan girişimlere dair kullanıcılara erken ve derinlemesine bilgi sağlayan kullanıcılar edinmek için Çin’deki girişimler için favori bir araç haline geldi.

İleriye baktığımızda, belki yine de çeşitli belirsizliklerle karşılaşacağız ve 2020’deki pazar ortamı da değişken olabilir. Bir yandan koronavirüs salgını, öbür yandan ABD-Çin ticaret savaşındaki kırılgan  ateşkes Çin ekonomisinin gücüne dair devam eden bazı şüphelerle karşı karşıyayız. Bu yıl bazı değişimler olabilir.”



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.