Çinliler, Çin Yeni Yılı’na nerede girecek?

Geleneksel Çin Takvimi’ne göre Fare Yılı’na girmeye hazırlanan Çin halkı bayram tatilinde yine yollara düşecek. 10 Ocak-18 Şubat arasında toplam 40 günlük tatilde, günde 20 milyon tren bileti satılacağı belirtiliyor.

CRI‘nin turizm acentelerinden derlediği bilgiler, bu yıl Bahar Bayramı tatili esnasında yurt dışına seyahat edecek Çinlilerin sayısının rekor seviyeye ulaşacağını gösteriyor. Bu yıl Avustralya ve Japonya’nın Çinlilerin en gözde destinasyonları olacağı belirtiliyor. Ayrıca, ailece yurt dışına yapılan seyahat sayısının da artması bekleniyor.

Çin’in en gözde seyahat acenteleri, hem ofislerinde hem de internet siteleri üzerinden yüz binlerce seyahat seçeneği ve tatil paketleri sunuyor. Son veriler, turistlerin yüzde 38’inin seyahat işlemleri için ofisleri, kalan yüzde 62’sinin ise internet sitelerini ziyaret ettiğini ortaya koyuyor.

Çinlilerin seyahat için seçtiği destinasyonlar, uzak ve yakın seyahatler olarak ikiye ayrılıyor. Uzak seyahatler arasında Avustralya, Çinli turistlerin en çok tercih ettiği destinasyon konumunda. Avustralya’yı ABD, İtalya, Yeni Zelanda, İspanya, Rusya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri ve Almanya izliyor.

Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinden Japonya, Tayland, Malezya, Singapur ve Vietnam’ın bir yandan Çin’e yakınlıkları öbür yandan sağladıkları vize kolaylığından dolayı en fazla rağbet gören  destinasyonlar olarak öne çıkıyor.

2020 yılı Bahar Bayramı sırasında kişiselleştirilmiş turizm hizmetlerini seçenlerin sayısında da büyük artış görüldü. 1980’li yıllarda doğanlar, yurt dışına en çok seyahat eden yaş grubunu oluşturuyor. Bu yaş grubu, ayrıca yurt dışına seyahat gerçekleştiren toplam kişi sayısının da yüzde 29’una denk geliyor. Tatilini Çin dışında geçirmeyi planlayanların yüzde 11’inin Bahar Bayramı sırasında anne ve babalarıyla birlikte seyahat edecek olması da bir diğer önemli veri olarak karşımıza çıkıyor.

Günde 20 milyon bilet

Çin Demiryolu Şirketi, 2020 yılı Bahar Bayramı seyahatleri için tren biletlerinin 12 Aralık’tan itibaren satışa çıktığını açıkladı. Bayram sırasında, ülke çapında demiryolları üzerinden taşınacak kişi sayısının geçen yıla kıyasla yüzde 8 artarak 440 milyona çıkması bekleniyor. Bu da günlük ortalama 11 milyon kişinin demiryolları üzerinde seyahat edeceği anlamına geliyor. Çinlilerin en önemli geleneksel bayramı olan Bahar Bayramı, “eve dönmek” anlamına geliyor. Çalışmak ya da öğrenim görmek için farklı şehirlerde yaşayan birçok kişi, bayramda memleketine dönüyor. Dünyanın en büyük iç göç hareketinin yaşandığı dönem olarak da anılan bu yoğun trafiğe “Chunyun” (春运) adı veriliyor.

2020 yılında Chunyun 10 Ocak’tan 18 Şubat’a kadar sürecek. Toplam 40 günlük bu dönemde yüksek hızlı trenlerin biletlerine ise 12306.com sitesinden ulaşılabiliyor. Sistem üzerinden günlük 20 milyon bilet satılması mümkün.

2020 yılı Bahar Bayramı sırasında çok sayıda havayolu şirketi, ek transfer hatları açtı. Bunun yanı sıra, trafikten kaçmak isteyenler, memleketlerine tatilin öncesinde ya da sonrasında dönmeyi tercih ediyor.

Arife gecesi, Çinliler için yılın en önemli günü olarak görülüyor. Ailelerin bu önemli gecede bir arada olabilmesi için birçok kişi tatil henüz başlamadan yollara düşmeye başlıyor.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.