Google Eski CEO’su Eric Schmidt: ABD inovasyonda Çin’in Gerisinde Kaldı

BBC’nin Talking Business Asia programına katılan Google eski CEO’su Dr. Eric Schmidt, “ABD ile Çin arasındaki teknoloji üstünlüğü savaşında Amerika, Ar-Ge finansmanında Çin’in gerisinde kaldı” dedi.

Dünya Ekonomik Forumu’ndan edinilen verilere göre Çin , 2018’de bilim ve mühendislik alanında dünyanın en iyi araştırma yayıncısı olarak ABD’yi yerinden ederek liderlik koltuğuna oturdu.

BBC’nin Talking Business Asia programına katılan Google eski CEO‘su ve halen ABD Savunma Bakanlığı‘nın inovasyon kurulu başkanı olan Dr. Eric Schmidt, “Çin’de buluş ve yeni yapay ile zeka teknikleri üzerinde gerçek bir odaklanma var” diyor.

Çin’in ABD’ye kıyasla araştırma ve geliştirmeye (Ar-Ge) daha fazla odaklanmasının önemli olduğunu hatırlatan Dr. Schmidt, şunları söyledi: “Örneğin, Çinli telekom altyapısı devi Huawei, dünyanın en yüksek bütçelerinden biri olan Ar-Ge’ye  20 milyar dolar harcıyor. Ar-Ge’de atılan bu adımlar, Çinli teknoloji firmalarının yapay zeka ve 5G gibi temel alanlarda öne geçmesine yardımcı oluyor.”

ABD’nin Ar-Ge finansmanı azaldı

Dr Schmidt’e göre, ABD ile Çin arasındaki inovasyon uçurumunun daralması ABD’deki finansman eksikliğinden kaynaklanıyor.

Google’ın eski  patronu, “Hayatım boyunca ABD’nin Ar-Ge’nin sorgusuz sualsiz lideri olduğuna tanıklık ettim. Finansman, ülkenin GSYİH’sinin yaklaşık yüzde 2’sine eşitti. Son zamanlarda Ar-Ge finansmanı, Sputnik’ten öncekine göre ciddi anlamda azaldı.”

ABD’nin lobi gruplarından biri olan Bilgi Teknolojisi ve İnovasyon Vakfı’na göre, ABD hükümeti artık Ar-Ge’ye, ekonominin büyüklüğüne kıyasla 60 yılı aşkın süredir olduğundan daha az yatırım yapıyor. Bunun da verimlilik artışının durması, rekabet gücünün gerilemesi ve inovasyonun azalması gibi sonuçları olduğuna dikkat çekiliyor.

Teknoloji savaşı

ABD, Çin ile bir teknoloji soğuk savaşına girip, son zamanlarda Çin karşıtı söylemini hızlandırdı. Trump yönetimi Huawei gibi Çinli teknoloji firmalarını ve TikTok ve WeChat gibi Çin uygulamalarını “ulusal güvenliğe tehdit” oluşturduklarını söyleyerek bunları engellemeye yönelik adımlar attı.

Geçen hafta ABD yönetimi, askeri bağlantıları olduğunu iddia ettiği 1000 Çinli öğrencinin vizesini iptal etti. Çinli teknoloji firmalarını da Çin Komünist Partisi’nin “ajanları” olmakla suçladı. Çin yönetimi bu gelişmeleri “açık zorbalık” olarak adlandırıyor.

Oysa Dr Schmidt, ABD’nin teknoloji üstünlüğünün arkasında ülkede çalışıp okumasına izin verilen uluslararası yetenekler olduğunu hatırlatıyor. “Amerika bu becerilere sahip yeterli insana sahip değil” diyen Dr Schmidt şunları söyledi: “Bu yüksek becerilere sahip göç, Amerikan rekabet edebilirliği, küresel rekabet gücü, yeni şirketleri kurma ve benzeri durumlar için çok önemlidir. Bu yüzden yetenekli insanların ülkeye girmesine izin verilmemesi, ABD’yi mevcut durumun daha da gerisine düşme riskiyle karşı karşıya bırakır.”

Dr. Schmidt, ABD-Çin ilişkileri için doğru stratejinin, ABD’nin ‘Çin ile işbirliği yaparken, aynı zamanda onlarla rekabet edebilmesi’ gereken bir “rekabet ortaklığı” olduğunu söylüyor. Kaba rekabetten kimsenin avantaj sağlayamayacağını vurgulayan Dr. Schmidt, “Gerçek rekabetin yolu, her iki ülkenin en iyi yaptığı işe odaklanıp, aynı zamanda ortak yapabilecek alanları doğru belirlemekten geçer” diyor. (Kaynak: BBC)



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.