Konut Fiyatları İçin En İyi Senaryo İstikrar

Çin’de konut fiyatları için en iyi senaryo istikrar. Yükselen konut fiyatları sadece anormal ekonomik döngüler getiriyor ve şehirlerde ev satın almak isteyen gençlere darbe indiriyor. Konut fiyatları keskin bir şekilde düşerse, çoğu ailenin mal varlığı küçülür ve bu da mali krize neden olabilir.

(Hu Xijin / Global Times) –Bugün konut fiyatlarından söz etmek istiyorum. İlk olarak, Çin’de birleşik konut fiyatı olmadığını kabul etmeliyiz. Birinci kademe metropollerde, bazı eyalet başkentlerinde ve kıyı kentlerinde yüksek konut fiyatları öne çıkıyor, ancak emlak fiyatları çoğu küçük şehirde düşüyor. Uzun vadeli bir perspektiften bakıldığında, büyük şehirler yerleşmek için daha fazla insanı çekmeye devam ettikçe bu eğilim sürecek.

İkincisi, ülke çapındaki çoğu ailenin kendi evleri zaten var. Evi olmayanlar veya ev almakta güçlük çekenler genç göçmen işçilerdir. Beijing, Shanghai, Guangzhou ve Shenzhen gibi mega şehirlerde, daha iyi bir gelecek arayan gençler için, hangi işte ve ne kadar maaş kazanıyor olurlarsa olsunlar, anında bir ev satın almakta zorlanacaklar ve ebeveynleri ile akrabalarının yardımına ihtiyaç duyacaklar. Bu özellikle ebeveynleri yardım edemeyenler için zor olacak.

Üçüncüsü, bu küresel bir fenomendir. Dünyanın pek çok ülkesinde birinci sınıf mega şehirlerde ve ekonomik açıdan müreffeh kasabalarda emlak fiyatları şok edici derecede yüksek olmaya devam ediyor ve yeni gelenlerin bir ev satın almaya gücü yetmiyor. Hamburg ve Los Angeles’ı ziyaret ettiğimde, yerel temsilciler bana en büyük sorunun, bu şehirlerde çalışan diğer yerlerden gelen gençlerin bir ev alacak paralarının olmaması olduğunu söyledi. Bana Çin’in de benzer sorunları olup olmadığını sordular.

Şehirleri canlandırıyor

Beijing ve Shanghai gibi yerlerde yaşamak için mücadele eden genç göçmen Çinliler için önce bir ev kiralamalı, sonra banka ipotekleriyle bir ev satın almalıdırlar. Tüm kredileri geri ödeyebilecekleri zaman 40’lı yaşlarında olacaklar. Gençler kesinlikle takdirimizi hak ediyor. Birinci kademe şehirlerde yaşama beklentileri zorlu bir meydan okumadır, ancak onlar bunu kabullenecek kadar cesurlar. Enerjik ve güç dolu gençler, şehirleri yükseltmede itici gücü oluştururlar. Kaderlerini değiştirmek için çalışırken, şehirlerin canlanmasına da yardımcı olacaklar.

Ben çocukken Beijing sadece 7 milyonluk bir nüfusa sahipti, şimdi şehrin nüfusu üç katına çıktı. Yeni inşa edilen mülkler çoğunlukla kariyerlerinde basamakları tırmanmaya kararlı olan gençler tarafından kapış kapış gitti.

Dördüncüsü, gençlerin ev satın almaları üzerindeki baskıyı hafifletmek için Beijing, devlet sübvansiyonlu evler verilmesi gibi çeşitli önlemler aldı. Tanıdığım bazı gençler böyle evler satın aldı. Ne yazık ki, tüm insanlar bu evleri satın alma fırsatına sahip değil, bu yüzden sadece beklerler ve ticari evler satın almak için para biriktirirler.

Beşinci olarak, Beijing’de, eğer bir kişi birkaç yıl içinde makul bir maaş kazanabilir ve para biriktirebilirse, ebeveynlerinin yardımına ek olarak, şehir dışındaki ilçelerde banka ipotekli bir ev satın alabilirler. Global Times için çalışan bir sürücü 40’lı yaşlarında. 19 yaşında Beijing’e geldi ve daha sonra banka kredisiyle bir ev satın aldı ve Beijing’de oturma izni aldı. Gençken hayatında böyle değişiklikleri hayal edemezdi.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.