SAĞLIK İPEK YOLU GELECEK VAAD EDİYOR

Bo’ao Asya Forumu kapsamında dün Sağlık İpek Yolu konulu alt forum düzenlendi. Alt forumda, küresel kamu sağlığı alanında iş birliğinin geliştirmesini teşvik eden Sağlık İpek Yolu girişimi ele alındı.

(CRI Turk)–Endonezya Sağlık Bakan Yardımcısı Dante Saksono Harbuwono alt forumda yaptığı konuşmada, Çin ve Endonezya’nın İpek Yolu çerçevesinde kamu sağlığı iş birliğini güçlendirme yönünde harcadığı ortak çabalar hakkında bilgi verdi.

Harbuwono, Endonezya dâhil Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’ne (ASEAN) üye ülkelerin Çin ile sağlık alanında geniş iş birliği içinde olduğuna dikkat çekerek, bu iş birliğinin Covid-19 salgınıyla mücadelede önemli rol oynadığını kaydetti. Harbuwono, “İş birliğimiz salgınla ortaklaşa mücadele, deneyim ve bilgi paylaşımı ve aşı klinik denemelerini kapsıyor ” dedi.

Harbuwono, Covid-19’un insanlığın karşısındaki nihai salgın olmadığını, gelecekte meydana gelebilecek diğer salgınları önlemek için de hazırlıklar yapılması gerektiğini vurguladı. Tek bir örgüt veya ülkenin tek başına bu salgını önleyemeyeceğine işaret eden Harbuwono, ASEAN ve Çin’in kamu sağlığı alanında iş birliğini kuvvetlendirmesi gerektiğinin altını çizdi.

AB’nin önde gelen danışmanlık kuruluşu The European House Ambrosetti’nin CEO’su Valerio De Molli, Sağlık İpek Yolu’nun ülkelerarası sağlık iş birliğinin yoğunlaştırılması ve kalkınma alanında koordinasyonunun artırılması konularında önemli rol oynadığını söyledi. İpek Yolu güzergâhındaki ülkelere sağlık hususunda ortak araştırma yapmaları, kapsamlı bağlantıları güçlendirmeleri ve böylece iş birliği seviyesini yeni düzeye taşımaları çağrısında bulunan Molli şunları kaydetti:

“PERSONEL DEĞİŞİMİNDE İŞBİRLİĞİ YAPILMALI”

“Biz ortak araştırma projeleri yürütmeliyiz yani İpek Yolu güzergâhında yer alan ülkelerin ortaklaşa finanse ettiği bilimsel araştırma projeleri hayata geçirilmeli. Aynı zamanda İpek Yolu ülkeleri arasında personel değişim kolaylığını artırma konusunda iş birliği de güçlendirilmeli.”

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Sağlık Geliştirme ve Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Zhang Shuhui, İpek Yolu güzergâhında yer alan çok sayıda ülkenin dijital sağlık teknolojilerine ilgi duyduğuna işaret ederek, işletmelere Sağlık İpek Yolu girişiminden doğan fırsatları etkin şekilde değerlendirme önerisinde bulundu. Zhang Shuhui bu konuda şunları kaydetti:

“Çin’in Covid-19 salgınıyla mücadelesinde internet, akıllı sağlık, akıllı tıp gibi birçok dijital teknoloji mühim işlev gördü. Katıldığım küresel konferanslarda edindiğim izlenimlere göre, İpek Yolu güzergâhındaki ülkeler bu teknolojilere yoğun ilgi gösteriyor ve teknoloji paylaşımı konusunda Çin ile daha sıkı iş birliğine hazır olduklarını anlattılar.”



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.