Sanat Kurumları TikTok’ta Nasıl Yer Alıp, Nasıl Yararlanmalı?

TikTok, hiçbir sosyal medya platformuna nasil olmayan kısa sürede hızlı bir büyüme kaydeden uygulamaların başında geliyor. Dünya çapında 800 milyon kullanıcısı olan TikTok, kullanıcılarını günde yaklaşık 1 saat esir alacak algoritmasıyla adeta kıskanılıyor.

Peki, TikTok sanat organizasyonları için uygun ve kullanılmaya değer bir platform mu? Dijital danışmanlık şirketi Capacity Interactive’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen canlı sohbete katılan uzmanlar bu sorunun yanıtını aradı. Tartışmadan çıkan sonuçları başlıklar altında özetlemek istiyoruz.

Hali hazırda çeşitli sosyal medya platformunda yer alan bir sanat kuruluşu Tiktok’ta neden yer almalı? TikTok, gerçekten küresel erişime sahip benzersiz, dinamik bir platformdur. TikTok’un sahibi ByteDance’a göre 2 milyardan fazla kez indirildi, ABD’de de katlanarak büyüyor. Geçen yıl ABD’deki aktif kullanıcı sayısı bir önceki yıldan 39 milyonluk artışla 100 milyona ulaştı. Yapılan araştırmalar ABD’de TikTok’un da Facebook ve Instagram gibi günde ortalama 52 dakika kullanıldığını ortaya koyuyor.

Günümüzde TikTok’u ağırlıklı olarak Z kuşağı kullanıyor öyleyse bu platforma dudak mı bükelim? Aslında durum öyle değil. Tamam TikTok’u ilk olarak 2000 yılında doğanlar kullanmaya başladı. Ancak günümüzde kullanıcı demografisi hızla çeşitleniyor. Kullanıcıların yüzde altmışı 20 ile 49 yaşları arasında eşit bir dağıla sahip.

Capacity Interactive’in Kıdemli Dijital Pazarlama Analisti Adrian Yablin, “Konu içerik olduğundan bu platformlar artık birer gerçek dijital alışveriş merkezine dönüştü. Bu yöndeki talepte bir patlama yaşanıyor, canlı yayın akışlarında ortaya konan yaratıcılık bitecek gibi de görünmüyor” diyor.”

TikTok şimdiye kadar her hangi kültürel organizasyonlardan birini başarıya ulaştırdı mı? TikTok’taki  kuruluşların sayısının am olmasına rağmen evet.  TikTok’un ruhuna uygun hazırlanan viral videoların  ilgili kitle tarafından  ödüllendirildiğine tanık oluyoruz. Bu konuda somut örnek olarak Carnegie Doğa Tarihi Müzesi (CMNH) ve Amerikan Bale Tiyatrosu’nu (ABT) inceleyebiliriz.

CMNH’nin kelime oyunlarıyla dolu bilim videoları milyonlarca kez görüntülendi. Özellikle uzmanlık alanı salyangoz  olan yumuşakçaların küratörü Tim Pearce’in şaka viedoları yoğun ilgi gördü. ABT Pazarlama Direktörü Sarah Roy, “Günümüzde ABT dünyanın en büyük ve en önemli vitrin sahnesi değil bunu biliyoruz. İnsanların TikTok’u kendileri hakkında hikayeler anlatıp, yeni ve heyecan verici yollarla topluluklarla etkileşim kurmada kullanıyor. Biz de bundan yararlanıyoruz” diyor.

TikTok’ta ne tür içerik işe yarar? Bu konuda sihirli bir formül olmamasına rağmen, özgünlük, mizah ve deneylerim temel anahtarlar olduğu söylenebilir. CMNH Ziyaretçi Hizmetleri Direktörü Sloan MacRae, iyi sonuç veren şeylerin genellikle sürpriz olduğunu hatırlattıktan sonra “Her videoyu iyi görseller ve sindirilebilir bir dersle birleştiriyoruz. Sonra neyin ilgi toplandığı görüp, yol haritamızı buna göre belirliyoruz” diye ekliyor.

Peki Hashtag’ler ne olacak? ABT ise baleden ibaret bir topluluk olmadıklarını göstermek için, sahne arkasında ve kuliste yaşananları anlatmak için TikTok’u yoğun olarak kullanıyor. Neyin trend olduğunu bulmanın iyi bir yolu ABT’nin bu örneğini incelemekten geçiyor. ABT’nin bir sahne arkası videosu henüz piyasaya çıkmamışken 1.3 milyon görüntülemeye ulaştı. ABT’nin dansçılarından ve pazarlama ekibinin üyesi Connor Holloway “Çeşitlilik, farklılık önemli. İzleyicilerle doğrudan iletişim kurmanın da aynı derecede önemli olduğu unutulmamalı” diyor.

TikTok’un yararlı olması için organizasyonumun ne tür bir ekibe ihtiyacı var? Büyük bir ekibe gerek yok. CMNH’nin tüm video içeriğinin arkasında pazarlama, halkla ilişkiler ve projeksiyon yapacak yedi kişilik bir ekibi var.

En önemli konu, içerik oluşturucularının kuruluşun ruhu ve ahlakını videoya yansıtma konusunda eğitmektir.  ABT Pazarlama Direktörü Sarah Roy, özgünlüğün üst yönetimle açık ilişkiyle daha kolay sağlandığını vurguladıktan sonra şunu ekliyor: “İçerik oluşturucularının akışına uyup, hızlı hareket etmeliyiz. Yönetim bazen hata yapabileceğimizi biliyor. İnsanlarla iletişim kurmak amacıyla TikTok’u etkin kullanıyoruz.” (Kaynak: Jing Travel)



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.