Softtech, dünyaya açılmak isteyen startup’ları Çin’de yalnız bırakmıyor

İş Bankası’nın bir iştiraki olan Softtech, yurtdışı inovasyon merkezlerindeki farklı teknolojileri birinci elden deneyimleyip bilgi havuzu oluşturuyor. Şanghay kentinde açılan ofisin bilgi havuzundaki bilgiler de Çin pazarına açılmak isteyen başka startup’lar olmak üzere tüm şirketlerle paylaşıyor.

Teknoloji alanında yaşanan rekabet, bu alanda hizmet veren şirketleri son gelişmeleri yakından izlemeye zorluyor. Türkiye’nin köklü finans kuruluşu İş Bankası’nın bir iştiraki olan Softtech, Türkiye’deki merkez ofisinin yanı sıra, ABD, Avrupa ve son olarak Çin’in Şanghay kentinde bir ofis açtı.

Softtech Çin Ofisi Genel Müdürü Onur Yavuz, Çin’in günümüzde yapay zekâ, uzay-robot teknolojileri, 5G ve mobil ödemeler konusunda ciddi yol almış olmasından dolayı tercih ettikleri vurguladıktan sonra şu bilgiyi verdi: “Şanghay’ı ise bir yandan burada İş Bankası temsilciliğinin 10 yılı aşkın deneyim, birikim ve networkü diğer yandan buranın bir finans merkezi, uluslararası bağlantıları yüksek, Çin’in ‘vitrini’ konumunda olmasından dolayı tercih ettik.”

“Mart sonu Çin’e döneceğiz”

Koronavirüs’ün en az etkilediği sektörlerden birinin teknoloji sektörü olduğunu hatırlatan Yavuz, “Uzaktan çalışma konusunda diğer sektörlere göre daha tecrübeli ve esnek olduğumuz için çok etkilenmeden daha çabuk bir şekilde tekrar işler hale gelebildik. Şanghay’da önlem amacıyla tüm şirketler evden çalışma düzenine geçtik. Bu aralar Türkiye’de projelerimiz olduğundan, bu durumu fırsat bilerek ekip olarak Türkiye’ye geldik. Çalışmalarımızı bir süre Türkiye’de devam ettirmeyi planlıyoruz. Çin’deki durum nispeten düzeldiğinde ise Mart sonunda Şanghay’a dönmeyi planlıyoruz” diyor.

Çinli teknoloji firmalarının girişlerde yüz tanıma cihazlarına eklenen bazı ek donanım ve yazılımlarla uzaktan ateş ölçümü ve maske takılmayanların otomatik tespit etmesinin virüsle mücadeleye ciddi katkı yaptığını belirten Yavuz “QR teknolojisi, akıllı otomatlar kullanılarak maske dağıtılması, drone ile teslimatlar, temassız operasyonlar, dezenfekte yapan akıllı robotlar ve kamu sağlığını koruyacak termal kamera sistemleri de virüsle mücadelede ciddi rol oynuyor” diye ekliyor

Yavuz Çin’in Şanghay kentindeki  Softtech ofisinde Türk şirketlerine sundukları imkanları şöyle özetliyor: “İş ortaklarımıza profesyonel hizmetler, ürünler ve inovasyon başlıkları altında farklı yaklaşımlarda çözümler sunuyoruz. Ofisimizle Asya bölgesindeki inovasyon merkezlerinin farklı teknolojilerini birinci elden deneyimlemek bilgi havuzu ve bilgi paylaşımını esas alan bir misyona sahibiz. Derlediğimiz bilgileri aylık bültenlerle (newsletter) paylaştığımız gibi, Çin’e açılmayı veya Asyalı şirketlerle iş birliği yapmayı planlayan her ölçekteki şirketlere iş birliği imkanları yaratıyoruz. Sadece bilgi aktarmıyoruz. Çin’de dijitalleşme, bankacılık, ödeme sistemleri, yüz tanıma, giyilebilir cihazlar gibi teknolojide gelinen son noktalardan yararlanmanın yollarını bulmalarını sağlıyoruz.”

KYG ile örtüşüyor

Şanghay ofisleriyle konuya salt Çin değil, Asya pazarı gözüyle bütünsel baktıklarını vurgulayan Yavuz, “Gücümüz, bilgi birikimimiz ve networkümüzü kullanarak Kuşak ve Yol Girişimi (KYG) inisiyatifiyle örtüşecek şekilde Startup’lara destek oluyoruz. Yurtdışına açılmak isteyen firmalara Çin’deki fiziki varlığımızdan kaynaklanan avantajımızla teknoloji alanında önlerini açıyoruz. Kısacası her ölçekte Çin’e açılmak veya iş birliği yapmak isteyen firmaları o pazarda yalnız bırakmayıp her türlü danışmanlık hizmetini verip, köprü görevini üstleniyoruz” diyor.

Çin pazarındaki fırsatların yerinde görülmesi gerektiğini hatırlatan Yavuz, Türk girişimcilere şu önerilerde bulunuyor: “Farklı formatlarda kısa seyahatler için buraya gelip buradaki havayı solusunlar. Gelişmeleri yerinde görüp, farklı sektör alanlardaki birikimlerimizi bizzat deneyimlesinler. Bizim global oyuncu gücümüzden yararlansınlar. Biz, iki haftalıktan aylık programlara kadar farklı formatta iş seyahatleri programımıza katılsınlar. Onlarla paylaşacağımız pazar izleme raporlar ve bilgi notlarımızı iyi analiz etsinler. Hazırladığımız newsletter’larda sadece bilgi aktarımını değil, teknoloji transferine de hizmet edip, dijital inovasyona destek olmayı hedefliyoruz.”



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.