Başta Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay olmak üzere diğer bakanlar ile bürokratların bugüne kadar değişik vesilelerle 7 kez “tamam, hazır” dedikleri krize karşı turizme sağlanacak destekleri içeren önlemler paketinden sezonun sonuna gelindiği halde hâlâ haber yok.

Hükümette Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yapan, dolayısıyla sektörden sorumlu bakan konumundaki Ertuğrul Günay, geçen yılın sonundan bu yana farklı zamanlarda değişik vesilelerle 5 kez, Çalışma Bakanı bir kez, bir kez de Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özaslan olmak üzere hükümet üyeleri ve bürokratlar toplam 7 kez ekonomik krize karşı turizme yönelik alınacak önlemleri içeren paketin hazır olduğunu söylediler.

Ancak kriz ortamında sezonunun sonuna gelindiği halde alınması gereen ve hüktümetinz “Hazır, tamam” dediği önlemlerder şu ana kadar  turizmcilerin ihracatçı sayılması dışında alınan her ahnig sir karar yapılmış bir düzenleme yok.

Turizm Gazetesi’nde yer alan habere göre, bugüne kadar 7 kez ‘hazır tamam’ denilen önlemlerden hiçbiri ile ilgili bir düzenleme hala yapılmamışken, Bakanlar Kurulu’nun turizmcilerin ihracatçı sayılmasına ilişkin kararı da sektörde çok az bölümü kullanılabilin bir düzenleme şeklinde çıktı.

Bakanlar kurulu kararıyla artık “İhracatçı” sayılacak olan turizmciler, gerçek anlamda ihracatçıların yararlandığı KDV iadesinden yararlanamayacak. Dolayısıyla ihracatçı sayılmamın en önemli unsurlarından biri olan bu madde turizm için geçerli değil.

Turizmcilerin ihracatçı sayılmasına ilişkin düzenlemede sektörde fiilen uygulanıp yararlanılabilecekt bölüm çok kısıtlı. İhracatçı sayılmak ile sağlanan teşvikler büyük oranda tekstil firmaları ile bilişim sektörüne ilişkin olduğu için bunlardan turizm sektöründe uygulanabilir olan bölümü çok az.

Örneğin ihracatçı sayılanlara yurtdışında katıldıkları fuarlara  indirim yapıyor. Turizm sektörü  ise yurtdışında katıldığı fuarlar için zaten indirimli fiyatlarla katılıyor. İhracatçı sayılan firmalara, yurtdışında açacakları mağaza ve yapacakları Ar-Ge çalışmaları için destek sağlanıyor. Bu ise turizm sektöründe yurtdışındra mağaza açmak ve Ar-Ge birimi oluşturma sözkonusu olmadığı için kullanılamayacak bir teşvik niteliğindedir.

Ekonomiden Sorumlu Devlet bakanı Ali Babacan başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK)’de turizm sektörünün durumu değerlendirilirken, niyet bazındaki önlemlerden diğer hiçbiri ile ilgili henüz bir düzenleme yapılmadı.

Bakan Ertuğrul Günay’ın Bakanlar Kurulu’nun imzasına açıldığını ve kendisinin imzaladığını söylediği turizmcilerin ihracatçı sayılmasına ilişkin açıklamasının ardından konuyla ilgili karar Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Oysa Bakan Günay ve diğer bakanlar ile bürokratların bugüne kadar çeşitli vesileler ve farklı zamanlarda 7 ayrı kez yaptıkları açıklamalardan gazetelere yansıyan haberlerde turizme yönelik önlemler paketinin hazır olduğunu söylüyordu.

Başta Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay olmak üzere diğer bakanlar ile bürokratların bugüne kadar değişik vesilelerle 7 kez “tamam, hazır” dedikleri krize karşı turizme sağlanacak destekleri içeren önlemler paketinden hâlâ haber yok.

TURİZM GAZETESİ’NİN “CAK”, “CEK” LERDEN DERLEDİĞİ AÇIKLAMALAR:

Turizme destek için laf çok iş yok!

Kim ne zaman ne dedi?

Ertuğrul Günay-Turizm Bakanı (12 Aralık 2008):

“Turizme destek paketi üzerinde çalışıyoruz.”

Faruk Çelik –Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı (28 Ocak 2009):

” Turizmin mevsimsel özelliğine uygun düzenleme yapılacak.”

Ertuğrul Günay-Turizm Bakanı (12 Şubat 2009):

“Turizm destek paketi bir hafta içinde açıklanacak.”

Ertuğrul Günay-Turizm Bakanı (10 Nisan 2009):

“Turizm işletmelerinin KOBİ’ler kapsamına alınmasına ilişkin çalışmalarımız var.”

Özgür Özarslan-Kültür ve Turizm Bak. Müst. Yrd. (24 Nisan2009):

“Önlemler paketi sektörün taleplerini içeriyor.”

Ertuğrul Günay-Turizm Bakanı (29 Nisan 2009):

“Hazırladığımız 6 maddelik destek paketini EKK’ye getireceğiz.”

Ertuğrul Günay-Turizm Bakanı (4 Haziran 2009):

“Turizme verilecek destekler haziran sonuna yetişecek.”

 Yayın Yeri ve Tarihi: DM Turizm, Eylül 2009



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.

Bir yanıt yazın