BEYAZ KİTAP: HERHANGİ BİR VAKADAN VAZGEÇİLMEDİ

Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi tarafından bugün “Orta Halli Refah Toplumu İnşası Tamamlandı: Çin’in İnsan Hakları Davasında Parlak Bir Sayfa” adlı Beyaz Kitap yayınlandı.

(CMG)–Beyaz Kitap’ta COVID-19 pandemisinin ilk günlerinde Çin’in bütün gücünü seferber ederek tarihte eşi görülmemiş can kurtarma çalışması başlattığı hatırlatıldı.

Ülkenin dört bir yanından en seçkin doktorlar, en ileri teknolojiye dayalı donanımlar ve en acil ihtiyaç duyulan malzemelerin Wuhan kenti dahil olmak üzere Hubei eyaletine gönderildiğine işaret edilen Beyaz Kitap’ta verilen bilgilere göre, 24 Ocak-8 Mart 2020 tarihlerinde Hubei eyaletine 346 sağlık ekibinden toplam 42 bin 600 sağlık personeli ve 900’den fazla kamu sağlığı görevlisi gönderildi.

Özellikle ağır hastalanan 80 yaş üzerindeki 3 binden fazla yaşlının ölüm tehlikesinden kurtarılması, Çin’in her cana saygı gösterdiğinin ve her canı korumaya çalıştığının göstergesiydi.

Çin’de hastaların kurtarılması için tüm imkanların seferber edildiğine dikkat çekilen Beyaz Kitap’ta herhangi bir vakadan vazgeçilmediği ve herhangi bir hastanın tedavi görmeden bırakılmadığı vurgulandı.

1.8 MİLYAR AŞI YAPILDI

Kitabın belirttiği gibi Çin hükümeti, hastaların tedavi görmeleri için ilgili masraftan muaf tutma ve yardım politikasını zamanında çıkardı. Masraf sıkıntısı olmadan hastalar zamanında tedavi gördü ve sağlık kuruluşları hastaları zamanında kabul etti. Böylece hastanın iyileşme oranı büyük ölçüde artırılırken hastalık ve ölüm oranları düşürüldü.

Çin, salgına karşı isabetli önleme ve kontrol çalışmasını normalleştirirken acil durumlara karşı özel tedbirler almaya devam ederek salgını kontrol ve önleme çalışmasında kazanılan başarıları koruyor.

Çin aynı zamanda COVID-19 aşılanmasını hızlandırarak bağışıklık duvarını oluşturuyor. Öte yandan, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun resmi internet sitesinde açıklanan verilere göre, dün itibarıyla 31 eyalette toplam 1 milyar 820 milyon 238 bin doz COVID-19 aşısı yapıldı.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.