ÇİN’İN BÜYÜK KÖMÜR YATAĞI METAN GAZI SAHASI GÜNLÜK ÜRETİM REKORU KIRDI

TAİYUAN, 27 Mart (Xinhua) — Çin’in kuzeyindeki Shanxi eyaletinde bulunan ve ülkede türünün en büyüğü olan Qinshui kömür yatağı metan gazı sahası Salı günü 7 milyon metreküp gaz üretti. PetroChina Huabei Petrol Sahası’nın Shanxi kömür yatağı metan gazı şubesine göre bu rakam, kaydedilen en yüksek günlük seviyeye işaret ediyor.

Shanxi’nin güneydoğusunda yer alan PetroChina Huabei Petrol Sahası’nın Qinshui kömür yatağı metan gazı sahası 3.000 kilometrekareden daha geniş bir alanı kaplıyor. Sahada tahmini 600 milyar metreküp kömür yatağı metan gazı rezervi bulunuyor.

Huabei Petrol Sahası, 2006 yılında Shanxi eyaletinin Qinshui Havzası’nda kömür yatağı metan gazı çıkarma hakkını satın aldı ve ardından Çin’de yıllık 2 milyar metreküpü aşkın yüzey çıkarma kapasitesine sahip ilk kömür yatağı metan gazı sahasını inşa etti.

Shanxi, Çin’in kömür yatağı metan gazı kaynakları bakımından zengin bölgelerinden biri. Kömürden elde edilen bir yan ürün olan kömür yatağı metan gazının kullanımı madencilikteki riskleri azaltıyor, sera gazı emisyonlarını düşürüyor ve doğalgaz sıkıntısını hafifletiyor.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.