Çin’de 2025’te bütçe açığının GSYİH’ye oranını yüzde 4 civarında olacak

BEİJİNG, 5 Mart (Xinhua) — Çin, 2025 yılında bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranının yüzde 4 civarında olmasını öngörüyor. Çarşamba günü ulusal yasama organına sunulan hükümet çalışma raporuna göre bu oran, bütçe açığının GSYİH’ye oranında geçtiğimiz yıla göre 1 yüzde puanlık artış anlamına geliyor.

Raporda yeni hükümet borcunun ise 2025 yılında geçtiğimiz yıla göre 2,9 trilyon artışla 11,86 trilyon yuana (yaklaşık 1,66 trilyon ABD doları) ulaşması öngörülüyor. Bunun önemli ölçüde daha yüksek bir mali harcamaya olanak tanıyacağı belirtiliyor.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.