Çin borsasına kayıtlı şirket sayısı 5.358’e ulaştı

BEİJİNG, 5 Ekim (Xinhua) — Çin Kamu Şirketleri Birliği, Ağustos 2024 sonu itibarıyla Çin iç borsasında 5.358 şirketin kote olduğunu açıkladı. Çin’in doğusundaki Shanghai kentinde bulunan Shanghai Borsası’nın dış görünüşünü gösteren arşiv fotoğrafı. (Fotoğraf: Xinhua)

Birliğin verilerine göre Ağustos sonu itibarıyla Shanghai borsasında 2.268, Shenzen borsasında 2.839 Beijing borsasında ise 251 şirket işlem gördü.

Borsaya kote olan bu şirketlerin yüzde 27’sini devlete ait holding şirketleri, yüzde 73’ünü ise devlete ait olmayan holding şirketleri oluştururken, veriler imalat ve bilgi iletimi/yazılım/bilgi teknolojisi hizmetleri ile toptan ve perakende sektörlerinin, borsaya kote olan şirket sayısı bakımından ilk üç sırada yer aldığını ortaya koydu.

Çin borsasında işlem gören toplam şirket sayısının yüzde 42,48’i Guangdong, Zhejiang ve Jiangsu olmak üzere üç eyalette kaydedildi.

Ağustos ayında dokuz şirket yerel borsada ilk halka arzlarını gerçekleştirerek toplamda 5,33 milyar yuan (yaklaşık 761 milyon ABD doları) gelir elde ederken, 17 şirket borsadan çıkarıldı.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.