ÇİN’DE PETROL VE DOĞALGAZ ÜRETİMİ 2023’TE REKOR SEVİYEYE ULAŞTI

Çin’in 2023 yılındaki toplam ham petrol ve doğalgaz üretimi 390 milyon TEP’i (Ton Eşdeğer Petrol) geçerek rekor kırdı. Çin Ulusal Enerji İdaresi yetkilisi Liu Hong’un Salı günü yaptığı açıklamaya göre, ülkedeki ham petrol üretimi geçen yıl 208 milyon tona ulaşırken, 2022’de kaydedilen seviyeye kıyasla 3 milyon tondan fazla artış gösterdi.

BEİJİNG, 9 Ocak (Xinhua) — Liu, rakamın aynı zamanda 2018 seviyesine kıyasla yaklaşık 19 milyon tonluk üretim artışına işaret ettiğini söyledi. Özellikle açık denizlerdeki ham petrol üretimi 62 milyon tona ulaşarak ülkenin petrol üretimindeki toplam artışın yüzde 60’ından fazlasına katkıda bulundu. Kaya petrolü üretimi ise 4 milyon tonu aşarak rekor seviyeye çıktı.

Liu, doğalgaz üretiminin geçen yıl 230 milyar metreküpe ulaştığını ve yedi yıldır art arda yılda 10 milyar metreküplük artış kaydettiğini belirtti.

 



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.