Son yıllarda Avrupa ile olan ticaretinde demiryolunun gücünü artıran ve farklı ülkelerle Çin arasında yeni demiryolu hatları inşa eden Çin, bir yeni hat daha açtı.

Yeni hat, Çin’in Chengdu kenti ile Rusya’nın St. Petersburg kentini birbirine bağlayacak. Hattın açılışını yapan ilk yük katarı, bu hafta Chengdu’dan, “Kuşak ve Yol Girişimi” kapsamındaki bir projeye yönelik ikmal malzemesi taşıyarak yola çıktı.

Chengdu International Railway Service Co., Ltd. Genel Müdür Yardımcısı Wang Weikun deniz yolu kullanıldığı takdirde nakliyatın 2 ay süreceğini ancak trenin St. Petersburg’a 13 gün içinde varmasının beklendiğini söyledi.

Chengdu International Railway Port Yönetim Komitesi, Çin-Avrupa yük treni sayısının, İlkbahar Festivali süresince, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 33,3 arttığını açıkladı. Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun (NDRC) demiryolu yük kapasitesini artırma ve Çin-Avrupa Ekspres Demiryolunun altyapısını yükseltme planlarını duyurdu.

China State Railway Group Co, 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 50 artışla 12 bin 400 Çin-Avrupa yük treni gezisi gerçekleştirerek bir rekor kırdığını açıkladı.

2020 yılında, Çin’in demiryollarındaki sabit varlık yatırımı, yılın başında açıklanan plana göre 11.14 milyar dolar artışla 121 milyar dolara ulaştı. (www.dunya.com)



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.