ÇİN’İN GSYİH’Sİ İLK YARIDA YÜZDE 12,7 ARTTI

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun (NBS) yayınladığı verilere göre, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) 2021’in ilk yarısında yıllık yüzde 12,7’lik artış kaydetti.

(China.org.cn /Foto: Xinhua)—NBS uzmanlarına göre bu rakam, son iki yıl için ortalama ilk yarı büyümesi olan yüzde 5,3, 2019 seviyesindeki iki yıllık ortalama birinci çeyrek büyümesinden 0,3 puan daha hızlı büyüme olduğunu gösteriyor.

Veriler, ikinci çeyrekte ülkenin GSYİH’sının yıllık yüzde 7,9 büyüdüğünü gösteriyor. Büyüme çeyrek bazda incelendiğinde ekonomi ikinci çeyrekte yüzde 1,3 büyüdüğü görülüyor.

Diğer önemli ekonomik göstergeler ise şöyle oldu: İlk yarıda sanayi üretimi yıllık yüzde 15,9, perakende satışlar yıllık yüzde 23’lük artışla genel bir iyileşmeye işaret ediyor.

6.8 MİLYON YENİ İŞ YARATILDI

Ülkenin ankete katılan kentsel işsizlik oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 0,7 puan daha düşük olan Haziran ayında yüzde 5 olarak gerçekleşti. İlk yarıda toplam 6,98 milyon yeni kentsel iş veya yıllık hedefin yüzde 63,5’i yaratıldı.

Altı aylık dönemde, Çin’in kişi başına harcanabilir geliri, temel olarak GSYİH artışına ayak uydurarak, nominal olarak yıllık yüzde 12.6 artarak 17.642 yuan’a (yaklaşık 2.731 ABD doları) yükseldi.

NBS sözcüsü Liu Aihua, “Ulusal ekonomi genel olarak ilk yarıda istikrarlı bir toparlanma kaydetti” dedikten sonra “Pandeminin küresel yayılması ve yurtiçindeki dengesiz toparlanmadan kaynaklanan belirsizliklere karşı uyanık olmalız” diye uyardı.

BU YIL YÜZDE 6’NIN ÜZERİNDE BÜYÜME BEKLENİYOR

Çin, 2021’de yüzde 6’nın üzerinde bir ekonomik genişlemeyi hedefliyor. Ayrıca, 11 milyondan fazla yeni kentsel iş yaratmayı ve ekonomiyi sıkıca pandemi öncesi canlılığa geri döndürmesi beklenen iç talebi ve etkin yatırımı artırmayı hedefliyor.

Dünya Bankası geçen ay yayınladığı bir raporda, Çin’in ekonomik büyümesinin 2021’de yüzde 8,5 olacağını tahmin etti. Raporda, ekonomik faaliyetlerin ülkenin etkili bir şekilde COVID-19 kontrolü altında normalleşmeye devam etmesiyle Çin’in toparlanmasının genişlediği bilgisine yer verildi.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.