Çin’in kurulu elektrik üretim kapasitesi yüzde 17,5 arttı

BEİJİNG, 26 Ekim (Xinhua) — Çin’in toplam kurulu elektrik üretim kapasitesi, 2025’in eylül ayı sonu itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17,5 artarak 3,72 milyar kilovata ulaştı.

Ulusal Enerji İdaresi verilerine göre, güneş enerjisi üretim kapasitesi ise geçen ayın sonu itibarıyla önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45,7 artışla 1,13 milyar kilovata yükseldi. Aynı dönemde rüzgar enerjisi üretim kapasitesi de yıllık bazda yüzde 21,3 artış göstererek yaklaşık 582 milyon kilovat seviyesine ulaştı.

Çin’in önde gelen enerji şirketleri, 2025’in ilk dokuz ayında enerji üretim projelerine geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,6 artışla 598,7 milyar yuan (yaklaşık 84,4 milyar ABD doları) yatırım yaptı. Elektrik şebekesi projelerine yapılan yatırımlar ise aynı dönemde yıllık bazda yüzde 9,9 artışla 437,8 milyar yuan olarak kaydedildi.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.