Geçtiğimiz günlerde Çin’in kuzeyindeki Tianjin Limanı’nda hidrojen enerjili konteyner kamyonlarının ilk büyük ölçekli test operasyonu gerçekleştirildi.

(Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Çin’in Tianjin şehrinden bildiriyor-XHTV)— Denemeye katılmak üzere, 30 konteyner kamyonu, 75 elektrikli yapay zekalı taşıma robotu, 31 insansız elektrikli kamyon, 50 elektrikli kamyon ile 30 hidrojen yakıt hücreli kamyondan oluşan, yola çıkmaya hazır bir nakliye filosu oluşturuldu.

Liman idaresine göre, aynı kapasiteye sahip akaryakıt kamyonlarıyla kıyaslandığında, tek bir araç 100 kilometrede yakıt tüketimini 50 kilogram, karbon emisyonlarını ise 155 kilogram azaltabiliyor.

Temiz enerji filosunun bir ay boyunca yakıt tüketimini 279 ton, karbon emisyonunu da 865 ton azaltacağı, böylece konteyner terminalindeki yükleme ve boşaltma operasyonlarının tüm sürecinde sıfır emisyon hedefine ulaşılacağı belirtiliyor.

 



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.