Çin’in güneybatısındaki Yunnan eyaleti yetkilileri Pazartesi günü, farklı bölgelerde yaşayan toplam 39 vahşi Asya filinin geçtiğimiz günlerde Yunnan’ın Jiangcheng Hani ve Yi özerk ilçesinde toplanarak birlikte yemek yediklerini söyledi.

(KUNMİNG-Xinhua) — Asya fili gözlemcisi Diao Faxing, kış mevsiminde ormanda yiyecek kaynaklarının yetersiz olması nedeniyle fil sürülerinin köylerde ekili mısırlar hasat edildikçe yavrularıyla birlikte yemek için buraya geldiğini söyledi. Diao, “Her gün yemek yemenin dışında bir şey yapmıyorlar” dedi.

İlçenin yaban hayatı koruma istasyonu başkanı Yang Song’a göre ilçede toplanan 39 fil iki ayrı topluluğa mensup. Filler, Kangping kasabası ile Zhengdong kasabası yakınlarında gruplar halinde toplandılar ve gündüzleri ekili arazilerde yiyecek aramaya başladılar, bu da köylülerin tarımsal tesislerinin ve ürünlerinin zarar görmesine neden oldu.

Yang, “Bu hayvanlara yiyecek vererek dağlara geri dönmelerini sağlamaya çalışıyoruz” dedi.Yerel yetkililer, insanların ve fillerin güvenliğini sağlamak amacıyla izleme, erken uyarı, trafik kontrolü ve yol üzerine barikatlar kurmak gibi önlemler aldı.

Yağmur ormanlarının önde gelen türlerinden olan vahşi Asya filleri Çin’de A-düzeyinde devlet koruması altında bulunuyor. Daha sıkı çevre ve yaban hayatı koruma gayretleri sayesinde, çoğunluğu Yunnan çevresinde olmak üzere vahşi Asya fillerinin ülkedeki toplam nüfusları yaklaşık 300’e ulaştı.

Çin’in güneybatısındaki Yunnan eyaletine bağlı Yuxi kentinin Yuanjiang ilçesinde ormanda ilerleyen vahşi Asya filleri görülüyor, 9 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Jiang Wenyao/Xinhua)



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.