ÇİN’LE İŞ BİRLİĞİ KAPSAMLI STRATEJİK ORTAKLIĞA YÜKSELECEK

Bünyesinde China Today dergisini barındıran Çin Uluslararası İletişim Grubu (CICG) ile derginin Türkçe versiyonu China Today Türkiye’nin yayıncısı Turkuvaz Medya işbirliğiyle hazırlanan 3. Çin-Türkiye Değişim Forumu Beijing’de gerçekleştirildi.

Zirve kapsamında biri fiziki diğeri çevrimiçi olmak üzere iki etkinlik düzenlendi. Çevrimiçi olarak düzenlenen forumun açılışında konuşan T.C. Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu iki ülke arasındaki ticari ilişkiler hakkında bilgi verdikten sonra şunları vurguladı: “Cumhurbaşkanlarımızın Türk-Çin münasebetlerini daha ileriye taşıma yönündeki ortak iradelerinin sonucu olarak ülkelerimiz arasındaki işbirliği günden güne gelişmektedir.  Cumhurbaşkanlarımız bu kararlılıklarını son olarak geçtiğimiz günlerde Özbekistan’da düzenlenen Şangay İşbirliği Örgütü marjındaki görüşmelerinde bir kez daha ortaya koymuşlardır. Geçen sene, diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 50’nci yılını kutladık. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Türk-Çin ilişkilerini daha ileriye taşıma doğrultusundaki kararlılığımızı sürdüreceğiz. Bu doğrultuda, ilişkilerimizi ‘Stratejik İşbirliği’nden ‘Kapsamlı Stratejik Ortaklık’ seviyesine yükseltme iradesini destekliyoruz.”

Çin’in günümüzde dünya ticaretinin yüzde 15’inden fazlasını tek başına gerçekleştirdiğini hatırlatan Tuzcu şöyle konuştu:  “Çin geçtiğimiz yıl yaklaşık 3.3 trilyon dolar ihracat gerçekleştirmiş ve 676 milyar dolarlık rekor dış ticaret fazlası vermiştir. Bununla birlikte ülkede yatırım fırsatları artıyor. 1.4 milyar nüfusu, 400 milyonu geçen orta sınıfı ile günden güne daha çok artan iç talebi ile Çin, yabancı yatırımlar için de bir üretim üssü haline gelmiştir. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, Çin ile ikili ticaretimiz son yıllarda ciddi bir ivme kazanmıştır. 2001 yılında 1 milyar dolar seviyesinde olan ikili ticaret hacmimiz 2021 yılında 36 milyar dolara ulaşmıştır. Böylece Çin ülkemizin ikinci büyük ticaret ortağı olmuştur.

İki ülke arasındaki ticaret açığının yüzde 42’lik artışla tarihi rekora imza atarak 28,6 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Tuzcu konuşmasını şöyle noktaladı:  “Çin, 2021 yılında dünyadan 2,7 trilyon dolar değerinde ithalat yapmıştır. Bu veriler, ülkemizin Çin’in dünyadan ithalatında yüzde 0,14’lük bir paya sahip olduğunu gösteriyor. Temelde yüzde 1’in bile çok altında olan bu pay, dünyaya ihracatımızda rekor kırdığımız bugünlerde daha da yüksek olmalıydı. Bu noktada Uzak Ülkeler Stratejimiz kapsamında yer verdiğimiz eylemler, Çin’deki müşterilerle bir araya gelinecek ihtisas fuarları, Çin’in bu yıl 5’incisini düzenlediği Uluslararası İthalat fuarı başta olmak üzere tüm araçları etkin biçimde kullanmamız gerektiğini değerlendiriyorum.”



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.