Çinli bilim insanları, 13. Kuzey Buz Denizi bilimsel seferi için ülkenin ilk yerli üretim kutup buzkıran gemisi Xuelong 2 ile Çarşamba günü Shanghai kentinden yola çıktı. Çin Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen bilimsel gezi, okyanus ortası sırtının jeolojisi ve jeofiziğinin yanı sıra atmosfer, deniz buzu, deniz ve yeraltı çevre araştırmalarının yapılmasını, biyomların ve kirleticilerin incelenmesini amaçlıyor.

SHANGHAİ, 13 Temmuz (Xinhua) — Bilimsel sefer, Çin’in Kuzey Buz Denizi’ndeki çevre koruma ve deniz kirliliği değerlendirme yeteneklerini geliştirecek ve okyanus ortası sırt dinamikleri gibi araştırmalar için gerekli temel bilgi ve verileri toplamasını sağlayacak.

Ekip ayrıca kuzey kutbundaki bilimsel keşif gezilerinde uluslararası işbirliğini teşvik etmek için Rusya ve Tayland gibi ülkelerden bilim insanlarıyla birlikte ilgili araştırmalar üzerinde çalışacak. 15.500 deniz mili sürecek bir yolculuğun ardından keşif ekibinin Eylül ayı sonunda Shanghai kentine dönmesi bekleniyor.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.