ABD’deki cinayet oranlarındaki bu büyük artış, “aslında pandeminin kendisi değil pandemiyle ilgili ya da onun potansiyel olarak kötüleştirdiği faktörlerin karmaşık bir kombinasyonuydu”.

 

NEW YORK, 30 Ağustos (Xinhua) — CNBC Ağustos ayının ortasında yayınladığı bir haberde, ABD genelinde 2020 yılına kıyasla 2021’de yüzde 6 daha fazla cinayet işlendiğini ve bunun rahatsız edici bir istatistik olduğunu, ancak bu cinayet oranının, yaklaşık yüzde 30’a tırmandığı önceki yıla kıyasla mütevazı kaldığını bildirdi. CNBC, bu oranın yıldan yıla kıyasla bir rekor olduğunu da kaydetti.  

Haberde, veri danışmanlık şirketi AH Analytics’in kurucu ortağı Jeff Asher’ın, bu büyük artışın “aslında pandeminin kendisi değil pandemiyle ilgili ya da onun potansiyel olarak kötüleştirdiği faktörlerin karmaşık bir kombinasyonu” olduğu açıklamasına yer verildi.

Ceza Adaleti Konseyi kıdemli üyesi Thomas Abt da, pandeminin “azami şiddet riski altındaki bireyleri muazzam bir baskı altına soktuğunu ve bu kişilerin zaten en başta baskı altında olduklarını” ifade etti.

Abt, “Aynı zamanda bu, bu kişileri işe almaktan sorumlu kurumları – yürütme, mahkemeler ve kamu çalışanları- tamamını korkunç bir baskı altına soktu” dedi.

Pandeminin cinayetlerdeki artışta önemli bir katalizör olduğu, ancak tek faktör olmadığı belirtilen haberde Abt’nin, “Pandemi sırasında yasal silah alımlarında büyük bir artış oldu. Yasal olarak satın alınan silahların büyük bir kısmı, normalden daha hızlı bir şekilde suçluların ellerine geçti” sözlerine de yer verildi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinin Los Angeles kentinde bulunan Peck Park’taki silahlı saldırıyı soruşturan polis memurları, 24 Temmuz 2022. (Fotoğraf: Xinhua)



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.