Çolakoğlu: ŞİÖ, güvenlik işbirliğinden bölgesel entegrasyona doğru ilerliyor

İSTANBUL, 2 Eylül (Xinhua) — Türkiye Asya-Pasifik Araştırmaları Merkezi Direktörü Selçuk Çolakoğlu bölgesel işbirliğinin, güvenlik konusunu ele almaktan, komşu ülkeler arasında daha geniş kapsamlı ekonomi ve güvenlik entegrasyonunu geliştirmeye doğru nasıl evrilebileceği konusunda Shanghai İşbirliği Örgütü’nün kayda değer bir örnek teşkil ettiğini söyledi.Havadan drone ile çekilen fotoğrafta Çin’in kuzeyindeki Tianjin kentinde 2025 Shanghai İşbirliği Örgütü Zirvesi’nin düzenlendiği ana mekan görülüyor, 28 Ağustos 2025. (Fotoğraf: Zhao Zishuo/Xinhua)

Çolakoğlu, Shanghai İşbirliği Örgütü’nün güvenlik, ekonomik kalkınma ve çok taraflı etkileşim alanlarında daha derin işbirliğini teşvik eden dinamik bir örgüt haline dönüştüğünü belirtti. Çolakoğlu kısa süre önce Xinhua’ya verdiği söyleşide, “Shanghai İşbirliği Örgütü, ülkelerin yapılandırılmış bir örgüt aracılığıyla bağlarını güçlendirip güven inşa edebileceğine dair iyi bir örnek sunuyor” dedi.

Çin’in Shanghai İşbirliği Örgütü’ndeki rolüne dikkat çeken Çolakoğlu, Çin’in örgütün kuruluşundan günümüzde sergilediği gelişime kadar örgütün hem önemli bir destekçisi hem de güçlü bir teşvik edicisi olmaya devam ettiğini ifade etti.

Çin’in bu yılki dönem başkanlığından övgüyle bahsederek bunu “Shanghai İşbirliği Örgütü’nün gelişiminde bir dönüm noktası” diye nitelendiren Çolakoğlu, “Çin’de düzenlenen Tianjin Zirvesi, örgüt tarihinde öne çıkan gelişmelerden biri olarak görülebilir” ifadelerini kullandı.

Shanghai İşbirliği Örgütü’nün bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük toplantısı olan 2025 zirvesi, 20’den fazla ülke lideri ve 10 uluslararası kuruluş başkanını bir araya getirdi. Çolakoğlu, Shanghai İşbirliği Örgütü’nün terörle ortak mücadele, bölgesel ticaretin kolaylaştırılması, enerji işbirliği ve altyapı projeleri gibi alanlarda elde ettiği somut sonuçlara dikkat çekti.

Çolakoğlu, Çin’in başını çektiği inisiyatifler sayesinde örgütün kazan-kazan işbirliğini ilerletebileceğini, bölgesel istikrarı artırabileceğini ve tüm bölgede ekonomik büyümeyi teşvik edebileceğini belirtti.

Gelecekte örgütün uluslararası kapsamının genişleyeceğini vurgulayan Çolakoğlu, “Shanghai İşbirliği Örgütü, insanlık için ortak gelecek düşüncesini giderek daha fazla benimsiyor. Üyeler, çok taraflı ilişkilerini güçlendirebilir, ortak kalkınmayı ileriye taşıyabilir ve ortak ve gözlemci ülkelerle etkileşimlerini artırabilir” diye konuştu.

Örgütün, bölgedeki ülkelerin ortak kalkınma ve ortak güvenliği nasıl sağlayabileceğini ortaya koyduğunu dile getiren Çolakoğlu, “Shanghai İşbirliği Örgütü, büyüme ve entegrasyonu derinleştirmeye devam ettikçe bölgesel dengeyi giderek daha fazla şekillendirecek, çok kutupluluğun daha fazla olduğu bir dünya düzenine de daha fazla katkıda bulunacaktır” dedi.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.