DOĞUNUN İNCİSİ PARLAMAYA DEVAM EDİYOR

Çoğu kez yağmur sağanağının ardından, Hong Kong’un üzerinde gezinen kara bulutlar yavaş yavaş dağılıyor. Sabah doğudan yükselen güneş altın ışıklarını Victoria Limanı’nın üzerine döküp bir anlamda ışıl ışıl patlıyor.  

Hong Kong Özel İdari Bölgesi (HKSAR), 1 Temmuz 2022’de 25. yılını kutladı. Son 25 yılda, “bir ülke, iki sistem” politikası Hong Kong’da büyük bir başarı olduğunu kanıtladı. Merkezi hükümetin güçlü desteği ve uluslararası vizyonuyla Hong Kong, ekonomik ve sosyal kalkınmayı güvence altına aldı. HKSAR, uluslararası bir finans merkezi olarak benzersiz avantajlarını sürdürüp, Çin anakarasını dünyanın geri kalanına bağlamada çok önemli bir rol oynadı.

Guangdong-Hong Kong-Macao Büyük Körfez Bölgesi’nin (Greater Bay Area) kentsel yığılması, artan bir hızla şekilleniyor. Çeşitli ekonomik üretim faktörlerinin serbest akışını kolaylaştırmak için destekleyici politikalar uygulamaya konularak yeni kurallar da getirildi.

Ulusal 14. Beş Yıllık Plan’da (2021-2025), merkezi hükümet, Hong Kong’un uluslararası bir finans, ulaşım ve ticaret merkezi olarak konumunu güçlendirmesine verdiği desteği yeniden teyit etti. Ayrıca bu bölgeden “Sekiz Merkez” olarak belirlenen şehirlerin diğerleriyle başa çıkabilmesi için yeni planlar da geliştirildi.

John Lee, Mayıs ayında HKSAR’ın altıncı dönem genel müdürlüğü seçimlerinde ezici bir zafer kazandı. Lee, seçim beyannamesinde, yeni hükümetin “bir ülke, iki sistem” politikasının avantajlarından tam anlamıyla yararlanması, ulusal kalkınma planına entegre olması, Büyük Körfez Bölgesi’nin inşasına katılması ve harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Uzun vadeli refahı ve istikrarı ile Hong Kong, Doğu’nun İncisi’nin gelecekte daha da parlak bir şekilde parlamaya devam edeceğini dünyaya kanıtlıyor.

HKSAR, uluslararası bir finans merkezi olarak benzersiz avantajlara sahiptir
Hong Kong’un içinde yer aldığı Büyük Körfez Bölgesi’nde kentsel yığılmalar hızlanıyor
1 Temmuz 2022’de 25. yılını kutladı. Son 25 yılda, “bir ülke, iki sistem” politikası Hong Kong’da büyük bir başarı olduğunu kanıtladı
“Doğu’nun İncisi” Hong Kong, gelecekte daha da parlak bir şekilde parlamaya devam edeceğini dünyaya gösteriyor


Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.