Dr. Diriöz: Çin’in daha fazla yatırım yapması gerekiyor
- 1 Eylül 2025
- Yayınlayan: Kerem Kofteoglu
- Kategori: Son Yazılar

Şanghay İşbirliği Örgütü’nün Zirvesini değerlendir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin’in kuzeyindeki Tianjin kentinde bir araya geldi, 31 Ağustos 2025. (Fotoğraf: Yin Bogu/Xinhua). Aşağıda TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Oğuz Diriöz’ün konuyla ilgili değerlendirmesini bulacaksınız.
“ŞİÖ Zirvesi yoğun katılımından dolayı Çin’in Dünya politikasındaki önemini gösteriyor. Türkiye dahil birçok Asya ülkesi de, Çin ile olan ekonomik ilişkilerin yanı sıra, Kuşak ve Yol projesine de önem veriyor. Nitekim Çin Cumhurbaşkanı ile bizim Cumhurbaşkanımız ikili görüşmede bu konuya vurgu yaptılar.
Çin ile ticaretimizde Türkiye’nin açığı var. Çin’in BYD, hızlı tren ve Tuz Gölü’nde gaz depolama gibi otomotiv ve altyapıda planlanan ve devam etmekte olan mevcut yatırımları var. Bunlara yenilerinin eklenmesi gerekiyor.
Çin-Türkiye işbirliği ağırlıklı olarak ekonomik. Çünkü Türkiye NATO üyesi, OECD Üyesi, Avrupa Konseyi ( AİHM) uyesi ve Avrupa Birliği ile Gümrük vergileriyle Birliği olan AB ye aday ülke statüsünde. Dolayısıyla Çin ile ilişkiler bilhassa ekonomik açıdan önemli. Türkiye Doğu ile Batı arasında ‘savrulmadan’ dengeli ekonomik ve ticari ilişkiler yürütmeye çalışıyor.”