- 25 Haziran 2022
- Yayınlayan: Kerem Kofteoglu
- Kategori: Son Yazılar
Çin’in Shaanxi eyaletinde bulunan Kuzeybatı Üniversitesi’nden araştırmacılar, kültürel kalıntıların dışını hızlı bir şekilde taramak ve modellemek amacıyla bir robot geliştirdi.
(Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Çin’in Xi’an şehrinden bildiriyor-XHTV) –Yapay görme, mekanik kol ve diğer teknolojileri kullanan robot, kültürel kalıntıların çevresinde 180 derecelik otomatik bir tarama yapabiliyor, verimlilik ve doğruluğu önemli ölçüde artırırken geleneksel yöntemlerle kalıntılara verilen zararları önlüyor.
Robotun geliştiricisi, Kuzeybatı Üniversitesi XU YANG şunu söylüyor: “Kültürel kalıntıların dijital görüntüsünün alımına mekanik kol taramasının eklenmesi iki önemli avantaj sağlıyor: otomasyon ve daha az manuel müdahale. Robot, kültürel kalıntıların üç boyutlu şeklinin alınmasını tamamlayabiliyor.”
XU YANG şu bilgiyi veriyor: “Tüm tarama adımı otomatik bir tarama düğmesine basılarak otomatik bir şekilde tamamlanabiliyor. Tek tuşla tarama yapılıyor. Noktalardan numune alma işlemi yüksek yoğunlukla yapılabiliyor. Her 0,1 mm’de bir noktadan numune alınıyor. Sonunda doku görüntülü bir 3D model oluşturuluyor. Sanal ortamda bu modeli işleyebiliyor, görüntüleyebiliyor ve sanal olarak onarabiliyoruz.”
XU YANG sözlerini şöyle noktalıyor: “Bu cihaz, müzedeki kültürel kalıntıların dijitalleştirilmesinde verimliliği artırabilir. Kültürel kalıntılar, müzede saklanırken kaçınılmaz olarak bir miktar yıpranma ve eskime yaşayacak. Onları dijital araçlarla zamanında koruyamazsak, orijinal durumları sonsuza kadar kaybolacak. Küçük boyutlu kültürel kalıntılar ve büyük boyutlu kültürel kalıntılar için daha yüksek bir dijitalleştirme verimliliği sağlayabilecek farklı dijitalleştirme ekipmanı serileri geliştirebiliriz.”