Oyunla Eğitim Gelişiyor
- 4 Şubat 2025
- Yayınlayan: Kerem Kofteoglu
- Kategori: Son Yazılar

Bir Olimpiyat akademisyeni, gençlerin azmi, dayanıklılığı ve adil oyunu öğrenmesi için okullarda Olimpiyat kültürünü öğretiyor. Yukarıdaki görselde direktör Ru Xiuying, Dianchang Yolu İlkokulu’nda öğrencilerle birlikte görülüyor.
MENG JIAXIN/ CHINA TODAY TÜRKİYE – Paris 2024 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları sona erdi ancak olimpik hareket farklı ülkelerde farklı şekillerde devam ediyor, kültürel faaliyetlere ilham veriyor ve farklı ülkelerden profesyonellerin fikir alışverişinde bulunmasına ve birbirlerinin başarılı spor eğitimi konseptlerinden ve modellerinden öğrenmesine olanak sağlıyor.
Ru Xiuying, Olimpiyat kültürünün tanıtımını yapan bir Olimpiyat akademisyeni. Başkent Beden Eğitimi ve Spor Üniversitesi’nin Boş Zaman ve Sosyal Sporlar Bölümü’nde sosyal sporlar öğretim ve araştırma ofisinin direktörü olan Ru Xiuying, spor etkinliklerini aynı zamanda hayati önem taşıyan kültürel ve eğitsel araçlar olarak görüyor. Olimpiyatlara katılmanın amacı sadece madalya için yarışmak değil. “Olimpiyatlar bir eğitim faaliyeti ve temel amacı uyumlu bir birey oluşturmak” diyen Ru’ya göre, “Bu, çok yönlü bir bireye dönüşmek üzere bedenin ve zihnin dengeli gelişimi demek. Uyumlu bireyler uyumlu bir toplum oluşturur ve uyumlu bir toplum da dünya barışının sağlanmasına yardımcı olur.”
Okulları Dahil Ettiler
Okullar, sporculuğu teşvik etmek için önemli bir platform. Ru, üç yıl önce, Çin’deki ilk ve orta dereceli okullar için Olimpik eğitim hakkında bir dizi disiplinler arası ders geliştirmek amacıyla mezunlardan oluşan bir olimpik eğitim ekibi kurdu. Beijing’deki bazı okullarda pilot dersler düzenleniyor. Beijing’in bir bölgesi olan Shijingshan’daki Dianchang Yolu İlkokulu’nda cuma günleri öğleden sonra yapılan oturumlar bu pilot uygulama hakkında iyi bir fikir veriyor.
Bir saatlik oturum genellikle iki bölüme ayrılıyor. İlk olarak öğrencilere Olimpiyatlar hakkında bilgi veriliyor; sonraki 45 dakika ise spor yapmak üzere dersliğin dışında geçiriliyor. Okulla altı yıllık bir işbirliği söz konusu ve yeni Olimpiyat kültürü dersi halihazırda müfredatın bir parçası. Ru, “Üç dönemi tamamladık, şimdi dördüncü dönemdeyiz” diyor.
Ekip geçen dönem çocuklara antik Olimpiyat Oyunları’nın tarihini anlattı ve mini bir antik Olimpiyat tasarladı. “Tüm öğrenciler katıldı. Bu gibi faaliyetler sayesinde çocuklar bedenlerini güçlendirmenin yanı sıra adil oyun ve azim konusunda da farkındalık geliştiriyor. Bu nitelikler onların çalışmaları, işleri ve yaşamları üzerinde kalıcı bir etki yaratacak.”
Ru, kırsal bölgelerdeki okullara da Olimpiyat bilgisini götürmeye ve buradaki çocukların Olimpiyat kültürüne eşit erişimini sağlamaya kararlı: “Spor çocukların özgüvenini artırabilir. Başlangıçta biraz utangaç olabilirler, ancak birkaç spor faaliyetinden sonra özgüvenlerinde ve kendilerini ifade etme isteklerinde belirgin bir iyileşme görebiliyoruz.”

Olimpik Kültürel Değişimler
Ru, bir Olimpiyat akademisyeni olarak İngiltere’den Yunanistan’a, Kore Cumhuriyeti’ne kadar farklı ülkelerde Olimpiyat temalı pek çok etkinliğe katıldı: “On yılı aşkın bir süre önce bu alışveriş etkinliklerine ilk kez katılmaya başladığımda, bir çok ülkede beden eğitimi derslerinin büyük ölçüde oyun temelli olduğunu fark ettim. Bu dersler sadece beceri öğrenmeye ya da madalya için yarışmaya değil, en önemlisi, çocukların spora olan ilgisini artırmaya odaklanıyordu. Amaç, genellikle takım çalışması yoluyla çocukların fiziksel aktivitelere olan ilgisini artırmak, onlara nasıl işbirliği yapacaklarını ve başkalarıyla nasıl iletişim kuracaklarını öğretmekti.” dedi. Ru, bu fikirlerden esinlenerek daha sonra bunları kendi öğretim yöntemlerine entegre etti.
2017 yılında Çin’in mezunlardan oluşan ilk Olimpiyat eğitimi sunum ekibini kurdu ve bu ekip Çin’in farklı bölgelerinde Kış Olimpiyatları hakkında 100’den fazla sunum yaptı. Ru, Beijing 2022 Kış Olimpiyatları hazırlıklarının bir parçası olarak farklı gruplar için yedi set eğitim materyali geliştirdi. Bunlardan biri, çoğunluğu üniversite mezunu olan Beijing 2022 gönüllüleri için çevrimiçi eğitim kurslarına dahil edilen “Olimpik sporlar hakkında genel bilgi” idi. Ru, Beijing 2022’nin tamamlanmasının ardından oyunlar hakkında resmi bir rapor hazırladı.
Olimpiyatlara ev sahipliği yapan her şehir ve ulus, Olimpiyat kültürünü kendine özgü bir şekilde zenginleştirir. Beijing, hem Yaz hem de Kış Olimpiyat Oyunları’nı düzenleyen ilk şehir ve zengin bir Olimpiyat mirası biriktirdi. Ru, Mart 2024’te “Beijing’in Çifte Olimpiyat Mirası” konulu bir yüksek lisans dersi vermek üzere Soçi’deki Rusya Uluslararası Olimpiyat Üniversitesi’ne davet edildi ve burada Çin’in Olimpik gelişim deneyimini paylaştı.
Adil Oyunu Öğrenmek
“Spor, bir insanda olumlu değerlerin ve iyi ahlaki karakterin geliştirilmesinde yeri doldurulamaz bir rol oynar” diyen Ru’ya göre sporun ruhu ve temeli adil oyunda yatıyor: “Sporun katılımcılara öğrettiği ilk şey adil yarışma bilincidir. Bir sporda kuralların ihlali cezalara yol açar. Sporcuların kurallara uyması, hakemlere ve rakiplerine saygı göstermesi gerekir.”
Ru, bu noktayı açıklamak için Paris Olimpiyatları’ndan bir örnek veriyor: “Çinli dalgıçlar Quan Hongchan ve Chen Yuxi senkronize platform etkinliğinde ortak iken bireysel etkinliklerde rakip. Ancak aralarındaki ilişki sürekli olarak karşılıklı saygı ve desteğe dayanıyor.” Ru, sporcuların eşit bir oyun alanında kişisel mükemmellik için çaba göstermeye teşvik edildiğini vurguluyor.
Sporda bir diğer önemli nitelik de dayanıklılık ve azim. Zorluğa nasıl tepki veriyorsunuz? Vazgeçerek mi, üstesinden gelerek mi? Ru, modern Olimpiyatlar’ın kurucusu Pierre de Coubertin’den alıntı yapıyor: “Olimpiyat Oyunları’nda en önemli şey kazanmak değil, katılmaktır; hayatta esas olan şey fethetmek değil, iyi mücadele etmektir.”