RCEP, SHANDONG İLE ENDONEZYA ARASINDA TİCARETİ KOLAYLAŞTIRDI

2022’nin ilk 11 ayında Shandong’un Endonezya’ya yaptığı ihracatın değeri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,3 artışla 39,01 milyar yuana ulaştı. Yeni gelişme hiç şüphesiz her iki tarafın ticari şirketleri açısından müjde niteliği taşıyor.

Xinhua –– Konserve sebze ve meyve üreten Qingdao merkezli Countree Food şirketinin, 100 milyon ABD dolarını aşan bir yıllık cirosu bulunuyor. Şirket, Endonezya ve diğer Güneydoğu Asya ülkelerinden tropik meyve ve diğer hammaddeleri ithal edip bunları işlemden geçirerek konserve karışık meyve olarak ihraç ediyor.

Countree Food Yönetim Kurulu Başkanı Shang Huiming, “RCEP’in Endonezya’da yürürlüğe girmesiyle fayda eşik noktasına ulaşmamız ve ilgili imtiyazlı politikalardan yararlanmamız daha kolay olacak” ifadelerini kullandı.

Shang, şirketin 2023’te Endonezya’dan yaptığı ananas, ananas suyu ve diğer hammadde ithalatının RCEP kapsamında geçen yılın aynı dönemine göre en az yüzde 15 artmasını bekliyor.RCEP Shandong İşletme Hizmet Merkezi tarafından kurulan internet platformu, yaklaşık 6.000 kullanıcının 100.000’den fazla talebini işleme koyarak işletmelerin RCEP’in imtiyazlı politikalarından tam olarak yararlanmalarına yardımcı oluyor. Merkezin başkanı Wang Ke, ikili ticareti daha fazla kolaylaştırmak üzere merkezin Endonezya’da bir büro açmayı planladığını söyledi.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.