TATİL HARCAMALARI, ÇİN’DE TÜKETİCİ PİYASASININ YUKARIYA HAREKETLENDİĞİNİ GÖSTERİYOR

Çin’in Ulusal Gün tatili boyunca, tüketim isteğinin yeniden canlanması ve tüketim yanlısı politikalar sayesinde hem çevrimiçi hem de çevrimdışı alışveriş ivme kazandı.
Çin Ticaret Bakanlığı’na göre, yedi günlük tatilde, ülke genelinde çeşitli tüketici yanlısı faaliyetler yürütülüyor.

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Beijing’den bildiriyor.(XHTV) –Bunlar arasında tüketim kuponlarının dağıtılmasının yanı sıra kültür ve turizm tüketimini artırmak için seyahat faaliyetlerinin zenginleştirilmesi ve tüketim festivalleri düzenlenmesi de bulunuyor. Yolculuk telaşı tatillerde doruğa çıkıyor. Birçok insan birkaç gün izin almayı ve rahatlamayı tercih ediyor.

LİU BİNGQİAN, Ziyaretçi:”Çok ilginç. Zhoucun Köyü’nde, Shandong iş insanları arasında oluşan eski kültürü öğrenebiliriz. Burayı tavsiye ederim. Ziyaret etmek için güzel bir yer.”
Çin menşeili bir çevrimiçi seyahat acentesine göre, 11-20 Eylül tarihleri arasında tatil süresi için platformları aracılığıyla yapılan seyahat rezervasyonları, önceki 10 güne kıyasla yüzde 87’nin üzerinde arttı.

Tatil boyunca restoran işletmelerinin patlama yapmasıyla ülkenin yemek sektörü de yeniden canlanıyor.

LİANG GUİFANG, Yerel restoranda yönetici:”Özellikle bu özel tatilde, Ulusal Gün’de burada çok daha fazla ziyaretçi olduğunu görebiliyoruz. Guangdong’daki insanlar gece yarısı bir şeyler atıştırmayı seviyor. Ziyaretçiler geceleri geziyor ve Shunde’nin yerel özel yemeklerinin tadına varıyorlar.”

Meituan’ın verilerine göre, çevrimiçi platformlar üzerinden restoran rezervasyonları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 87,6 arttı. Yerel yönetimlerin sağladığı teşvikler ve e-ticaret platformları tarafından sunulan cömert indirimler sayesinde elektrikli ev aletleri satışları da arttı.

Çin, otomobiller, yeşil ve akıllı ev aletlerinin yanı sıra yemek ve konaklama gibi kilit alanlarda tüketimin artırılması da dahil olmak üzere, tüketimin toparlanmasını teşvik etmek için bir dizi önlem almıştı.

 

 



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.