- 10 Mart 2021
- Yayınlayan: Kerem Kofteoglu
- Kategori: Son Yazılar
“İnternet Plus” olarak bilinen kavram konusunda üniversite, araştırma enstitüleri ve hatta kurumsal dünya arasındaki rekabet giderek hızlanıyor.
Veri akışının gerçek zamanlı olarak hızlı, etkileşimli aktarılmasını sağlayan İnternet, bilginin açıklığı ile paylaşımını, akademik başarıların ticarileştirilmesini ve akademik alışverişler için uygun platformlar geliştirilmesini de kolaylaştırıyor.
Bilginin taşıyıcısı olarak İnternet, verimli bilgi aktarımı ve depolamasında yeri doldurulamaz bir konuma sahiptir. Bu nedenle, araştırmacılar ve akademisyenler hem yurtiçinde hem de yurtdışında çevrimiçi araştırma yapıp, gerekli akademik literatüre daha rahat ve verimli bir şekilde erişebiliyor Dahası, çalışma alanındaki en son akademik ilerlemeyi takip etmelerine de yardımcı oluyor.
Beijing Bilim ve Teknoloji Üniversitesi İleri Malzeme ve Teknoloji Enstitüsü’nde doçent olan Shi Renhai, İnternet çağında, akademik dergi ve bilimsel araştırma kurumlarının resmi web site sayısında ciddi bir artış olduğunu söylüyor. Düzenli olarak güncellenen dergi veritabanları ve en son araştırma sonuçlarına sahip bu web siteleri, akademisyenlerin araştırma alanlarında faydalı bilgiler elde etmelerine yardımcı oluyor.
Araştırmacılar artık daha önceki araştırma sonuçlarını ararken olduğu gibi, kütüphanelerde sıkışıp kalmasını gerek kalmadı. Tam tersine, yararlı bilgiler ve yardımcı materyaller için internette gezinip, araştırmanın yönünü belirlerken hazırlık çalışmalarında zamandan tasarruf edebiliyorlar.
Türkçeye ‘dil hayranları’ diye çevrilebilecek “yufujun” kelimesi 2019’un başında Çin’in önde gelen sosyal medya platformu WeChat’te bir sohbet grubu olarak kuruldu. “Yufujun”, Çin dili ve edebiyatı konusuna meraklı İnternet kullanıcılarının buluştuğu açık bir platformdur. Sohbet grubuna şimdiye kadar 500’ü aşkın dilbilim konusuna meraklı uygulayıcı ve akademisyenler katıldı. Her üye, konuyla ilgili belge, makale, akademik faaliyetlerle ilgili haber ve olayları paylaşıyor. Platform aracılığıyla katılımcıların birbirine yönelttiği sorular ve paylaşılan görüşler, güzel bir tartışma ortamı yaratıyor.
AKADEMİK GİRİŞİMCİLİK
WeChat’teki “Yufujun” grubunun kurucusu “Burada olmak için fazladan zaman veya enerjiye gerek yok. Karşılaştığımız her şeyi birbirimizle paylaşıyoruz” diyor. Son iki yıl içinde sadece dil kaynaklarını paylaşmak için 10’dan fazla sohbet grubu kurulduğunu belirten Yufujun grubunun kurucusu “Üye sayısı arttıkça, farklı ilgi alanlarına sahip meraklılar için hedef odaklı öğrenme materyalleri ve bilgileri alabilmeleri için farklı gruplar oluşturuyorum. Bunların aşağı yukarı 5 bin kişilik izleyicisi var, aynı ruha sahip benzer gruplardan da katılım olmasını bekliyoruz” diye ekliyor.
Shi Renhai, akademik başarıları pratiğe dökmenin ve onları üretici güçlere dönüştürmenin akademik araştırmanın hedeflerinden biri olduğuna inanıyor. Magnezyum alaşımlı levhaları optimize etmek için bir araştırma projesinin üyesi olduğu Amerika Birleşik Devletleri’ndeki okul günlerini hatırlayan Shi şunları söylüyor: “Geleneksel ürün, zayıf deformasyon performansına sahipti ve kolayca çatladı. Bu da tüm tabakaların çöpe atılmasına neden oldu. İstatistiklere dayalı yaptığımız araştırma sonunda yeni bir dizi teknoloji tasarlamayı başardık. Yeni teknolojiyle işlediğimiz levhalar çatlamadı. Sonra çevrimiçi olarak bir patent başvurusunda bulunduk. Alman otomobil üreticisi Volkswagen, patentimizi internetten öğrenerek bizimle işbirliği yapmaya başladı.”
TUSHOLDİNGS’İN ÇALIŞMALARI
Beijing’teki Zhongguancun Bilim Parkı’nın çekirdek bölgesinde yer alan Tsinghua Üniversitesi Bilim Parkı (TusPark- TusHoldings), 400’den fazla işletme ve kuruluşa ev sahipliği yapan başarılı akademik girişimciliğin ilk örneğidir. 2000 yılında Tsinghua Üniversitesi Bilim Parkı’nda kurulan şirket, teknoloji girişimcilerine finansman ve endüstriyel operasyon gibi her türlü desteği sağlamaya odaklanıyor.
Bu platform, sadece profesör ve araştırmacılar için girişimcilik kursları ile salonları sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda melek yatırımcılardan fon toplama da dahil olmak üzere bir iş kurma noktasında da hizmetler sunuyor. Böylece, Tsinghua Üniversitesi ve diğer akademik kurumlardan araştırmacıların, bilimsel ve teknolojik başarıları daha kolay ticarileşebiliyor. İnovasyon, endüstriyel dönüşüme ve ekonomik büyümeye canlılık aşılayarak teşvik ediliyor.
TusHoldings tarafından sağlanan bir hizmet platformu olan Tus-Incubator, çekirdek olarak “TusStar” ile tanınmış bir inkübasyon sistemi markası oluşturuldu. Platform, toplamda 5 binden fazla işletmeye hizmet verdi. Bunlardan 2 bini bağımsız hale geldi ve 41’i aşkın işletme halka açıldı. Buna ek olarak, yaklaşık 20 milyar RMB yatırım getirisi ile 40’tan fazla işletme daha büyük şirketler tarafından satın alındı.
KOVID-19’UN ETKİSİ AZALTILIYOR
2020’nin başlarında COVID-19 salgını, okullar da dahil olmak üzere Çin’de hayatın her kesiminde ‘durdur’ düğmesine basılmasına yol açtı. Ölümcül virüsü önlemek ve kontrol altına almak için kolejler ve üniversiteler dersleri erteledi. Öğrenciler kampüslerine zamanında dönemedi. Çok sayıda saha gezisi ve kampüs tesisi gerektiren araştırma ve projeler durdurulmak zorunda kaldı.
Shi Renhai, “Uygulama büyük miktarda hesaplama gücüne ihtiyaç duyduğu için malzeme bilimi üzerine araştırmalar durmak zorunda kaldık, bunu evde kişisel bir bilgisayarda yapmak imkansızdır” diyor. Kampüsteki laboratuvar, eşzamanlı olarak birden fazla kullanıcı tarafından kullanılabilen büyük hafızalı ve hızlı hesaplama bilgisayar kümesiyle donatılmış. Beijing Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, bilgi işlem gücünü çevrimiçine taşımayı başardı. Öğretmen ve öğrencilere, okula dönemeseler bile araştırma projelerine devam etmek için uzaktan erişim imkanı tanındı.
Shi’ye göre, akademik faaliyetler salgının ortasında yavaş yavaş çevrimiçi hale gelmeli. “Daha önce katıldığım tüm akademik konferanslar çevrimdışıydı” diyen Shi sözlerini şöyle noktalıyor: “Bu da katılımcıların en son araştırmalar ve kişisel vizyonları hakkında yüz yüze iletişim ve bilgi paylaşmalarına olanak tanıyordu. Salgın nedeniyle, birçok akademik konferans ertelendi veya iptal edildi. İnternet sayesinde, büyük ölçekli akademik konferansları çevrimiçi olarak gerçekleştirilebildik. Akademik değişim ve işbirliği salgının getirdiği sınırlamalar olmaksızın devam edebilir.” (Kaynak: Zhang Xi’nin China Today’deki yazısından özetlendi)