Xinjiang ile Dubai arasında direkt hava kargo rotası başlatıldı

URUMÇİ, 17 Ağustos (Xinhua) — Çin’in kuzeybatısındaki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kenti arasında meyve ve sebze taşımacılığına yönelik direkt hava kargo rotası başladı. Çin’in kuzeybatısındaki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin Aksu kentinde meyve bahçesinde elma toplayan işçi, (Fotoğraf: Gao Han/Xinhua)

İlk seferde Xinjiang’da üretilen 18 tonun üzerinde kavun, domates, üzüm ve kurutulmuş elma gibi ürünler Dubai’ye ulaştırıldı. Xinjiang Meyve Endüstrisi Grubu Başkanı Zhu Shiqiang, daha önce bölgeden Ortadoğu’ya yapılan meyve-sebze ihracatında çoğunlukla deniz, kara ve demiryolu taşımacılığının kullanıldığını, bu yöntemlerin uzun nakliye süreleri ve tazelik kaybı gibi sorunlara neden olduğunu söyledi.

Zhu, “Yeni başlayan direkt uçuşlarla Xinjiang’da üretilen meyve ve sebzeler artık yaklaşık altı saatte Dubai’ye ulaşabilecek” dedi. Yetkili, “Xinjiang’da üretilen meyve ve sebzeler yurtdışında büyük rağbet görüyor. Kalite korunduğu sürece hava taşımacılığı önemli karlılık potansiyeli sunuyor” ifadelerini kullandı.

Şu ana kadar Xinjiang’da yetişen tarım ürünleri Tayland, Kazakistan ve Rusya dahil olmak üzere 10’dan fazla ülke ve bölgeye ihraç edildi. Meyve ve sebzeler için Güneydoğu Asya, Japonya, Güney Kore ve Avrupa’ya yeni hava kargo rotalarının açılması da planlanıyor.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.