Yerli yapım 7 işlevli robotik kol derin deniz operasyonlarında…

TİANJİN, 7 Temmuz (Xinhua) — Çin’de geliştirilen ilk 7 işlevli yerli robotik kol derin deniz petrol ve doğalgaz operasyonlarında hizmete sunuldu. Cihazı geliştiren Açık Deniz Petrol Mühendisliği Limited Şirketi’nda pazar günü yapılan açıklamaya göre uzaktan kumandalı bir araca takılan robotik kol, İnci Nehri Havzası’ndaki ilk görevinde başarıyla test edildi. Şirket, kolun 7.000 metre derinliğe kadar sularda çalışabildiğini belirtti.

Uzatma, geri çekme, sallama, döndürme, açma, kavrama ve sıkma olmak üzere yedi temel fonksiyonu başarıyla yerine getiren cihaz, güçlü akıntıda vana açma ve ekipman monte etme görevlerini başarıyla tamamladı.

Sadece 60 kilogram ağırlığındaki kol, piyasadaki diğer kollara kıyasla yaklaşık yüzde 35 daha hafif ve tam uzatıldığında 125 kilogram yük taşıyabiliyor. Kolun maliyetinin ithal alternatiflere göre yüzde 40 daha düşük olduğu belirtildi. Şirket, Çin’in bu teknoloji sayesinde ileri düzey derin deniz robotik sistemleri geliştirebilen sınırlı sayıdaki ülkeler arasına girdiğini vurguladı.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.