Çinli gökbilimciler, Çarşamba günü Beijing’de, Qinghai eyaletinin yönetimindeki yetkililerle birlikte “Dünya’nın çatısı” olarak bilinen Qinghai-Tibet Platosu üzerinde dünya çapında bir astronomik gözlem üssü inşa etmek için anlaşma imzaladı.

(BEİJİNG-Xinhua) — Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Ulusal Astronomi Gözlemevi’nden araştırmacılar, üç yıllık gözlemlerinin ardından Qinghai eyaletinin kuzeybatısında yer alan Saishiteng Dağı’nda bulunan Lenghu bölgesinin bir astronomi gözlemevi inşa etmek için ideal bir yer olacağını tespit etti.

Araştırma ekibi, Ağustos ayında Nature dergisinde bir makale yayımladı. Bu makalede, Lenghu bölgesinin platonun berrak gece gökyüzü, değişmeyen atmosferik koşullar ve kuru iklim avantajlarına sahip olduğu belirtildi. Makalede bu özellikleri nedeniyle bölgenin, dünyanın en iyi gözlemevi alanlarından biri haline gelme potansiyeline sahip olduğu, Hawaii ve Şili’deki mevcut alanlar kadar iyi olabileceği belirtildi.

Bilim insanlarına göre, Lenghu astronomik gözlem üssünün inşası, Çin’de optik astronomi, gezegen bilimi ve derin uzay araştırmalarının gelişimi için kritik bir destek sağlayacak.

Fotoğraf, Çin’in kuzeybatısında yer alan Qinghai eyaletinde bulunan Lenghu bölgesinin gece manzarasını gösteriyor. (Fotoğraf: Çin Ulusal Astronomi Gözlemevi/Xinhua aracılığıyla)



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.