3. ÇİN-TÜRKİYE DEĞİŞİM FORUMU BEİJİNG’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

China Today Türkiye dergisinin 10. Yılı dolayısıyla Beijing’de hem fiziki tanıtım toplantısı hem de “3. Çin-Türkiye Değişim Forumu” adıyla çevrimiçi bir etkinlik gerçekleştirildi. Forumdaki üç panele Çin ve Türkiye’den 15 konuşmacı katılarak görüşlerini paylaştı.

China Today Türkiye dergisinin 10. Yıl Özel Sayısının tanıtımı için Beijing’de gerçekleşen törenin açış konuşmasını CICG Avrupa-Afrika (China Today) Direktörü Hu Baomin yaptı. Derginin tanıtım toplantısına aralarında Türkiye’de görev yapmış Çinli diplomatların yanısıra, T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Çin Temsilcisi Ahmet Serhat Turan ve seçkin davetliler katıldı. 3’ncü Çin-Türkiye Değişim Forumu’nun açılışında Çin Uluslararası İletişim Grubu (CICG) Başkanı Du Zhanyuan, Türkiye Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Çin Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Cheng Weihua Türkiye Dış İlişkileri İkili Siyasi İşler Dairesi Başkanı Büyükelçi Esra Cankorur birer konuşma yaptı.

CICG Başkanı Du Zhanyuan yaptığı konuşmada 2 bini aşkın süre önce Avrasya kıtasını kapsayan “İpek Yolu”nun Çin ile Türkiye arasında ticari ve kültürel alışverişler için bir köprü kurduğunu söyledi. “Son yıllarda Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde, iki ülke arasındaki stratejik işbirliği ilişkisi sürekli olarak derinleştirildi” diyen Zhanyuan şöyle devam etti: “10 gün önce iki cumhurbaşkanı Semerkant’ta buluştuklarında, Çin-Türkiye stratejik işbirlikçi ilişkilerinin geliştirilmesinin daha üst seviyeye çıkarılması gerektiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, daha fazla sonuç elde etmek için ikili ticaret, yatırım ve diğer işbirliğini teşvik etme umudunu dile getirdi. Düzenlediğimiz bu forumun amacı da, iki ülke arasındaki stratejik işbirliği ilişkisinin istikrarlı ve uzun vadeli gelişimini teşvik edip, insanların refahını artırmaktı. Forum, ortak kalkınmayı sağlamak için büyük önem taşıyan Çin-Türkiye ekonomik ve ticari işbirliğine odaklanmaktadır.”

İki tarafın karşılıklı siyasi güveni artırması ve ekonomik ve ticari işbirliğinin temelini sağlamlaştırması gerektiğine dikkat çeken Du Zhanyuan şöyle devam etti: “İki taraf, birbirinin temel çıkarlarına ve başlıca endişelerine saygı göstermeli. İşbirliğini güçlendirip, bölgesel ve dünya barışının istikrarını ortaklaşa sürdürmeli. Çok taraflılığı uygulayıp, halklar arasında kültürel alışverişleri derinleştirilmeli.. İki ülkenin medya ve düşünce kuruluşlarının özellikle gençler arasındaki değişim, işbirliği ve bilgi alışverişi güçlendireceğine inanıyorum.”

HEDEF ‘KAPSAMLI STRATEJİK ORTAKLIK’

T.C. Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu iki ülke arasındaki ticari ilişkiler hakkında bilgi verdikten sonra şunları vurguladı: “Cumhurbaşkanlarımızın Türk-Çin münasebetlerini daha ileriye taşıma yönündeki ortak iradelerinin sonucu olarak ülkelerimiz arasındaki işbirliği günden güne gelişmektedir.  Cumhurbaşkanlarımız bu kararlılıklarını son olarak geçtiğimiz günlerde Özbekistan’da düzenlenen Şangay İşbirliği Örgütü marjındaki görüşmelerinde bir kez daha ortaya koymuşlardır. Geçen sene, diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 50’nci yılını kutladık. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Türk-Çin ilişkilerini daha ileriye taşıma doğrultusundaki kararlılığımızı sürdüreceğiz. Bu doğrultuda, ilişkilerimizi ‘Stratejik İşbirliği’nden ‘Kapsamlı Stratejik Ortaklık’ seviyesine yükseltme iradesini destekliyoruz.”

Çin’in Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı ve Maslahatgüzarı Cheng Weihua, Türk ve Çin hükümetlerinin ikili ilişkileri derinleştirmek için güçlü siyasi iradeye sahip olduklarını hatırlattıktan sonra şöyle devam etti: “İki tarafın halkı birbirine karşı dostane duygular besliyor. Taraflar arasında güçlü bir ekonomik ve ticari işbirliği potansiyeli var. Türkiye ve Çin’in daha fazla siyasi karşılıklı güven temeli oluşturmalı. Tarafların, birbirlerinin temel çıkar ve endişelerine saygı duyup, farklılıkları ve hassas konuları düzgün bir şekilde ele alması gerektiğine inanıyorum. İki halkın birbirini daha objektif ve daha doğru  tanımalarına rehberlik etmeliyiz. Bunun sağlanması, Türkiye-Çin dostluğunu insanların kalplerinde daha da derinleştirecektir.”

“ÇİN’DEKİ DÖRDÜNCÜ BAŞKONSOLOSLUĞUMUZU AÇIYORUZ”

“2010 yılından bu yana ekonomi, ticaret, eğitim, kültür ve turizm başta olmak üzere Çin ile işbirliği alanlarını çeşitlendirerek ortak projelere imza attık” diyen T.C. Dışişleri Bakanlığı Asya-Pasifik Genel Direktörü, Büyükelçi Esra Cankorur özetle şunları söyledi: “Hükümetler arası işbirliği komitesi, karma ekonomik komisyonu, dışişleri bakanları, istişare mekanizması gibi diyalog mekanizmaları vasıtasıyla ülkelerimiz arasındaki işbirliği potansiyelinden daha fazla istifade edebiliriz. Çin’de Türk kültür ve dilinin tanıtılması önceliklerimiz arasında. Bu çerçevede geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Pekin’de Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdik. Çin’de dördüncü başkonsolosluğumuzu açıyoruz. Bunlar Türk ve Çin toplumları arasındaki temasları artıracak, birbirimizi daha iyi tanımamızı sağlayacak adımlardır.”

“ÇİNLİ TURİST SAYISINDA 2019 SEVİYESİNE ULAŞABİLİRİZ”

2018 yılının, Türkiye ve Çin arasındaki kültür ve turizm ilişkileri bakımından ‘Çin’de Türkiye Turizm Yılı’ kutlamaları sayesinde ilişkilerin önemli bir mesafe katettiğini anımsatan T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz şöyle devam etti: O yıl boyunca Çin’de, Türk mutfağının tanıtımı, uluslararası turizm fuarlarına katılım, arkeoloji seminerleri, film ve sinematografik yapımların tanıtımı, sahne sanatları, konserler ve sergiler gibi onlarca etkinliğe imza attık. Bundan dolayı 2019’da Çinli turist sayısı yüzde 8,1’lik artışla 426 bine ulaştı. Pandemi sonrası turizm hareketliliğinin göz önüne aldığımızda kısa zamanda rakamların 2019 seviyelerine ulaşması ve aşması için önümüzde bir engel görünmüyor.”

Açış konuşmalarının ardından CICG Avrupa-Afrika Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Fu Zhibin’in yönettiği “Kuşak ve Yol girişimi Orta Koridor ile Buluşuyor”, “Durgunluk Eğilimine Karşı Büyük Çin-Türkiye Ekonomik ve Ticari İşbirliği” ve “Bölgesel Çok Taraflı İşbirliğinin Ortak İnşası” başlıkla üç panel gerçekleştirildi. Panellerde Çin ve Türkiye’den 15 kişi konuyla ilgili bilgilerini paylaştı.

Panel sonrası Beijing’de China Today Türkiye dergisinin 10. Yıl Özel Sayısının tanıtımı yapıldı. CICG Avrupa-Afrika (China Today) Direktörü Hu Baomin sahneye Türkiye’de görev yapmış Liu Shuangyan ve  Shi Ruilin gibi diplomatların yanı sıra, T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Çin Temsilcisi Ahmet Serhat Turan davet ederek hepsine katılımlarından dolayı teşekkür etti.

China Today Türkiye Özel Sayısının tanıtım törenine katılandandan bir kare (soldan sağa) Liu Shuangyan, Hu Baomin, Shi Ruilin ve Ahmet Serhan Turan.
Tanıtım töreninin açış konuşmasını CICG Avrupa-Afrika (China Today) Direktörü Hu Baomin yaptı.
Panelleri CICG Avrupa-Afrika Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Fu Zhibin yönetti.


Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.