Türk akademisyen Oğuz Demir, Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın (CIIE) dünyanın her yerinden iş insanlarının etkileşime geçebilmesi için faydalı bir platform sağladığını söyledi.

(Xinhua Haber Ajansı muhabirleri İstanbul’dan bildiriyor-XHTV) — İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümü’nün doçenti Oğuz Demir, “Çin devasa bir pazar ve bu pazarın alım gücü de çok hızlı büyüyor” diye söze başlıyor.

Küresel anlamda sadece ithalat sergilerine odaklanan ilk fuar olan CIIE, son üç fuarda verimli sonuçlar aldı. Fuarın dördüncüsü 5-10 Kasım tarihlerinde Shanghai’de düzenleniyor. 366.000 metrekareden daha büyük bir alana kurulan bu yılki CIIE fuarı 127 ülke ve bölgeden yaklaşık 3.000 işletme ve kuruluşu bir çatı altında topladı. Fuara katılan gerek ülke gerek kuruluş sayısı bir önceki CIIE fuarının üzerinde gerçekleşti.

Demir, Türkiye menşeili firmaların da dört fuara katıldığını, Çinli ortaklarıyla her iki tarafın da kazançlı çıktığı çok sayıda anlaşma imzaladığını söyleyip ”Türk şirketlerin bir açıdan imtiyazı var. Girişimcilik ruhları çok yüksek” diye ekledi.

Akademisyen ayrıca, bu yılki fuarın Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) katılımının 20. yıldönümüne denk geldiğinin de altını çizdi. Çin, bu denkleşmeyi çok anlamlı buluyor. Demir, Çin’in DTÖ’ye katılımının “uluslararası ekonomi açısından bir devrim gibi” olduğunu ifade etti.

Dünya, küresel tedarik zincirinin direncini korumaya ve sağlık krizi sürerken sürdürülebilir hale getirmeye çalışan “Çin’in önemini, Kovid-19 pandemisi sırasında anladı”.

“Çin değerli zincirlere sahip ana ekonomilerden biri” diye Demir, sözlerini şöyle noktaladı: “Kovid-19 pandemisi yayılmayı sürdürür ve dünya ekonomisi üzerinde yük oluştururken, ticaretin gelişmekte olan ülkelerin büyümesi için önemli bir motor olmaya devam ediyor. Çin’in yeni teknolojilere yönelik yatırım ve ilgisi çok önemli. Ayrıca Çin teknolojik dönüşümde dünya liderlerinden biri haline geldi.”



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.