Almanlar, ülkelerini Türkler için turistik bir destinasyon yapmaya çalışıyor. Bu konuda bazı adımlar da atılıyor.

 

Örneğin, ülkenin tanıtımından sorumlu Alman Turizm Merkezi (DZT) Türkiye’de bir ofis açtı. DZT Türkiye Ofisi, turizmciler arasında Fam Trip diye bilinen bir-iki tanıtım gezisi gerçekleştirdi. Geçen hafta DZT genel merkezi ve THY’nin düzenlediği başka bir tanıtım gezisine katıldım. Gezi başlamadan önce, vize alımında karşılaştığımız manzara bizleri epey şaşırttı. Nasıl şaşırtmasın ki? Almanya’nın tanıtımından sorumlu DZT’nin davetlisi olarak gideceğiz ama vize alamıyoruz!!!

Cumhuriyet Gazetesi Gezi Dergisi Yayın Yönetmeni Abdülkadir Yücelman’a vize verilmiyor!

Gezinin sponsorlarından THY’nin devrede olması karşılaştığımız sorunları azaltamıyor! Ekipteki tüm gazetecilerin Almanya dahil, birçok ülkeye defalarca girip-çıkması dikkate alınmıyor! Buna rağmen bizden Türkiye’ye döneceğimiz konusunda yazılı belge isteniyor. Belge üstüne belge istemeler bizi “gitmiyoruz” noktasına getirirken nihayet vizeler veriliyor…

Almanya’ya uçarken, birbirimize “Almanlar gerçekten de Türk turisti istiyor mu? İstiyorsa onlardan ne gibi belgeler talep edecek? diye sormadan edemiyoruz. Bize tanıtılan mekanlar, görülmeye değer yerlerdi.  Ancak, vize sorunu devam ederse Almanya’nın gezip-görülmesi gereken yerleri sadece  “engeli aşabilenler” dolaşabilecek…

Gezimiz başkenti Stuttgart olan Baden-Württemberg eyaletini kapsıyordu.  Stuttgart turizmiyle ilgili birkaç noktayı paylaşmak istiyorum. Kentte çeşitli kategorilerde olmak üzere 152 konaklama biriminde 44 bini aşkın yatak kapasitesi var. Eyalette bizim Kelkit Havzası örneğine benzer bir girişim bulunuyor. Karaormanların eteğinde gölleri, kayak merkezleri bulunan Hinterzarten, Schlucsee-Feldberg, Titisee ve Neostadt birleşerek “Karaorman Turizm Birliğini” kurdu.

Söz konusu birliği oluşturan bölgenin toplam nüfusu 12 bine ulaşıyor. Birliği oluşturan yetkililer önümüzdeki sezon için günübirlikçiler hariç, 500 bin turist ve 450 milyon Avroluk turizm geliri hedefi koymuş. Gölleri temiz tutmak istediklerinden üstünde dolaşan gemi ve feribotların tümü elektirikle çalışıyor. Bölge’nin İsviçre Basel’e 1.5 saat, Stuttgart’a 45 dakika mesafeda olmasını ön plana çıkarırken, kendilerini “Karaormanların dört güzeli” ortak sloganıyla tanıtıyorlar.

04-09-2006



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.