Alparslan Bayraktar : Çin ile işbirliğine nükleer enerjiyi de katalım

CIPG ve Turkuvaz Medya’nın ortaklaşa düzenlediği “Covid Sonrası Çin ve Türkiye’nin Ortak Geleceği” başlıklı online konferansta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, “Görünen o ki, hepimiz tüm dünyada yaşanan bu ‘yeni normale’ alışmak durumunda kalacağız” dedi.

Bayraktar, 24 Mayıs 2020 tarihinde elektrik üretiminin yüzde 90’ını yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde ederek günlük üretimde bir rekora imza attıklarını belirtikten sonra “Enerji sektöründe yaşadığımız değişim ve dönüşüm sürecinde, Çin ile ikili enerji iş birliğimizi de daha ileriye taşıdık ve taşımaya da devam ediyoruz. Türkiye ve Çin arasındaki gerek siyasi gerek ekonomik ilişkileri değerlendirdiğimizde, enerji alanının çok ciddi fırsatlar içerdiğini düşünüyorum” dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti ile yürütülen proje ve iş birlikleri hakkında bilgi veren Bayraktan şöyle konuştu: “Ham petrol alanında Türkiye Petrolleri ile Çinli firmalar arasında ilişkiler, Irak’ta devam edip, Missan ve Badra Projeleri kapsamında başarıyla sürdürülüyor. Önümüzdeki dönemde offshore da iş birliği imkanları iki ülkenin şirketleri arasında görüşülüyor. Gerek Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama Projesi gerekse Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi’nin depolama ve üretim kapasitelerin artırılması projelerinde Çinli firmalarla ortak çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye’nin entegre ilk ve en büyük güneş paneli yatırımında Çinli mühendislerle birlikte çalışıyoruz. Tesisin ağustos ayında üretime başlaması hedefleniyor.”

Çinli firmalarla elektrik üretim şirketi EÜAŞ ve Varlık Fonu arasında yerli kömüre dayalı termik santral yatırımları gerçekleştirmeye yönelik anlaşmalar imzalandığını hatırlatan Bayraktar “Temelini 2019’da attığımız Bor Karbür Üretim Tesisi’ne yönelik Çin ile gerçekleştirdiğimiz ortaklıktan memnuniyet duyuyoruz. Nükleer projeleri geliştirmek bizim için milli bir politikadır. Bu çerçevede Bakanlığımız ile Çin Ulusal Enerji İdaresi (NEA) arasında bir mutabakat zaptı imzaladık. Çin ile iş birliği içinde, ülkemizde bir nükleer güç santrali kurulması ve nükleer sanayi altyapımızın geliştirilmesine yönelik ortak çalışmalarımız devam ediyor. Çin ile enerji alanındaki mevcut iş birliği kalemlerine nükleer enerjiyi de katmanın, her iki ülkenin faydasına olacağına inanıyorum” diye ekledi.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.