Bahar Tomurcukları Programı Kızların Umutlarını Yeşertiyor

Yaklaşık 30 yıl öncesine kadar Çin’in yoksul bölgelerinde çok sayıda çocuk maddi koşullar nedeniyle okulu bırakmak zorunda kalıyordu. Çocukların yaklaşık üçte ikisini kızlar oluşturuyordu. “Bahar Tomurcukları Programı” sayesinde bu çocukların hayatı değişti.

Bunlardan 33 yaşındaki Wang Fumei eğitimin gücünü kendi deneyiminden biliyor. Sichuan eyaletinin ücra bir köyündeki yoksul bir aileden gelen genç kadın, Çin’in güneybatısında yer alan Dala adlı kasabanın başkan yardımcısı olarak, gün gelip kırsaldaki kızların dokuz yıllık zorunlu eğitime erişimini gerçekleştirme projesine öncülük edeceğini hiç tahmin etmemişti.

On sekiz yıl önce, Wang yardıma gereksinimi olan çok sayıdaki fakir kızdan biriydi. Bahar Tomurcukları adlı bir eğitim destek programı üç yıl önce okulu bırakan 15 yaşındaki kızın umutlarını tekrar yeşertti. Bu destek sayesinde Wang eğitimine devam etti, diploma aldı ve şimdi bulunduğu yere geldi.

Wang, 1989 yılında, okulu bırakan fakir kızların eğitimlerine devam etmesine yardım etmek amacıyla, Çin Çocuk ve Gençler Fonu tarafından başlatılan Bahar Tomurcukları Programı sayesinde kaderi değişen kırsaldaki binlerce kızdan biri. Bugüne kadar 3.69 milyonu aşkın kız çocuğunun faydalandığı program, Çin Halk Cumhuriyeti’nin 1949’daki kuruluşundan bu yana kızlara yönelik en yaygın finanse edilen ve en uzun süreli kamu refahı programı oldu.

Kızlar yarına hazırlanıyor

Yao etnik grubunun bir üyesi olan Lan Zhilin, Çin’in güneybatısındaki Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nde yer alan Rongshui Miao Özerk İlçesi’nden geliyor. 1989’a kadar bölgede hiçbir Yao kızı okula gitmiş veya eğitim görmüş değildi.

Birinci sınıfa yoksul ailelerden kızlar, “Bahar Tomurcukları Programı”nın desteğiyle okula devam ediyor.

Bahar Tomurcukları Programı’ndan yararlanan Lan, yörenin eğitim alan ilk kızları arasında. Eğitimini özerk bölgenin başkenti Nanning’de bulunan bir hemşirelik okulunda tamamladı. Erkek akranlarının yapabildiği her şeyi yapabileceğine duyduğu kesin inançla jinekolog oldu, şimdi halkına hizmet veriyor. Lan aynı zamanda, etnik grubunun tarihindeki ilk kadın doktor.

Onun başarılarından ilham alan köylüleri, lisan engellerine de aldırmadan, modern tedavi imkanlarından yararlanıyor. Doğum yapmak veya başka tedaviler görmek için hastaneye gidiyor. Lan, eğitim alan kadınların toplumun dayattığı ve kendilerini olumsuz etkileyen yerleşik kuralları meydan okurcasına yıkmak için artık cesaret bulduğunu söylüyor. Okula gitmek birçok kadının hayatını değiştirdi, onlarda bağımsız kişilikler şekillendirdi; hatta dar görüşlü bir azınlığın tüm seçeneklere açık hale gelmesine yardımcı oldu.

Modern trendlere ayak uydurmak amacıyla Bahar Tomurcukları Programı da sürekli gelişip,  yenileniyor. Yararlanma imkanı, zorunlu ilköğretim çağındaki yoksul kızlardan lise ve üniversite öğrencilerine kadar genişledi. 2001 yılından bu yana, program odağını lise ve üniversitede öğrenim gören kız çocuklarını, özellikle de üstün akademik başarı sergileyen ve iyi karaktere sahip olanlarını, kendilerine güvenip gayret göstermeleri için maddi olarak desteklemeye kaydırdı.

Bahar Tomurcukları Programı, geçen 30 yıl içinde durmaksızın kamu refahı alanındaki etkinliğini geliştirdi. Enerjisini sürdürdü ve kalkınma sahasını genişletti, böylece daha fazla kız çocuğunun yoluna ışık tuttu.

Sosyal gücün birleştiriciliği

Kuruluşundan bu yana program, şirketlerin yanı sıra her kesimden 27 milyonu aşkın şahıstan 2.12 milyar RMB (299 milyon ABD Doları) tutarında bağış topladı. Bu sayede bin 811 Bahar Tomurcukları okulu inşa edildi.

Sinopec Group, programa 2004 yılından bu yana 51.74 milyon RMB (7.31 milyon ABD Doları) bağış yaparak 23 bin 678 kız çocuğuna mali destek sağladı. Evergrande Group, Çin Çocuk ve Gençler Fonu’na 80 milyon RMB (11.3 milyon ABD Doları) bağışta bulunarak yardım kuruluşunun Bahar Tomurcukları da dahil çeşitli programlarını destekledi. Shandong Rizhao Iron and Steel Holding Group Co. Ltd., 2008 Wenchuan depreminde yetim kalan 672 çocuğun yeni bir eve yerleştirilmesi, yetiştirilmesi ve okutulması için 130 milyon RMB (18.4 milyon ABD Doları) bağışladı.

Bu çabaların getirdiği değişiklikler, tek tek kızların geleceğinin ötesine geçen etkiler yarattı. Ayrıca bir zihniyet değişikliğine olanak sağladı. Geçmişte aileler kız çocuklarını okula göndermeye zorunlu tutuluyordu ama şimdi buna gönüllü oluyorlar.

Bazı yoksul etnik azınlık bölgelerinde, program sayesinde insanların yaşam tarzı, üretimleri ve bireysel koşulları değişti. İnsanlar az gelişmiş tarımsal üretim yöntemlerinden vazgeçip yenilikçi üretim yöntemleri geliştirmeye, ayrıca yeni istihdam fırsatları kovalamak için başka yerlere göç etmeye—böylece yoksulluğun pençesinden kurtulmaya—başladı.

Kadın dehasının yükselişi

Li Yonghua, Çin’in kuzeybatısındaki Qinghai eyaletine bağlı Minhe Hui ve Tu Özerk İlçesi’nde doğdu. İlkokulu okurken köydeki çok sayıda kız, ortaokul son sınıfa gitmeden okulu bırakmıştı. Li derslerine hep tutkuyla çalışıyordu, ancak ailesinin yoksulluğu onu kısıtlıyordu. Neyse ki Bahar Tomurcukları Programı ona elini uzatabildi ve Li azmi sayesinde Pekin Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kabul edildi, ardından öğrenimine Türkiye’de devam etti.

Bahar Tomurcukları kızlarından Li, Türkiye’de gönüllü olarak çalıştı

Bununla birlikte, Li’nin yolculuğunun önemli bir bölümü, kendine sağladığı faydalarla değil, benzer geçmişe sahip başka çocuklara yardım etme kararlılığıyla ilgili. Li, Türkiye’de gönüllü olarak çalıştı ve ülkenin güneydoğusundaki bir yetimhanede 40’ı aşkın Suriyeli mülteci yetim için yürütülen kültürel alışveriş ve eğitim kampanyalarında etkin şekilde yer aldı, oradaki çocukları sıkı çalışma ve koşulların üstesinden gelme konusunda yüreklendirdi. Çin’e döndükten sonra bir yüksekokulda Türkçe öğretmenliği yapmaya karar verdi; ayrıca büyük bir ilgi duyduğu Kuşak ve Yol Girişimi’yle ilgili bir araştırma üzerinde çalışıyor. Okulu neredeyse bırakan bir köylü kızı mali destek sayesinde, dağlık köyden çıkıp ufkunu büyüttü, daha sonra Çin ile yabancı ülkeler arasındaki kültürel alışverişe odaklanan bir kariyere adım attı.

Adından da anlaşılacağı gibi, Bahar Tomurcukları Programı geçen 30 yılda Li gibi bir çok bahar tomurcuğunun yaşamın çeşitli alanlarında çiçek açmasına tanıklık etti. Bu kızlar, somut kararlılıklarıyla, elde ettikleri sonuçlarla, kendini sürekli geliştirme ruhunun somut bir ifadesine dönüştü, iyilik yapma arzusunu teşvik etti ve kadınların potansiyelini ortaya koyan başarılara imza attı.

Bu kadınlar arasında sıradan insanların yanı sıra akademik ve profesyonel yaşamda üstün başarılara sahip öncü liderler de bulunuyor. Bu kadınlar, nerede olurlarsa olsunlar, bir eş ve anne olarak kendilerini olabildiğince iyi olmaya adadı.

Geçen eylül ayında Çin Çocuklar ve Gençler Fonu, Bahar Tomurcukları Programı’nın geliştirilmiş versiyonu olan Bahar Tomurcukları—Geleceğin Hayali Girişimi’ni başlattı. Bu yeni girişim, sosyal faaliyetler ve mali destekle daha fazla öğrencinin hayallerini gerçekleştirmesine yardımcı olmanın, genç kızların sağlığını ve gelişimini güvenceye almanın yanı sıra girişime daha fazla insanı dahil etmek için Internet platformundan faydalanmayı amaçlıyor.

Sponsorun verdiği bilgiye göre, Bahar Tomurcukları Programı yeni adımlar atmaya, bu süreçte genç hayatları dönüştürmeye ve yeni mucizeler yaratmaya devam edecek.

(Kaynak: Xinhua Haber Ajansı’ndan WANG PENG ile Çin Çocuklar ve Gençler Fonu’ndan WANG RUOYAO’nun China Today Türkiye’de yayımlanan yazısından alındı)



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.