Başkonsolos Cui Wei: Ekonomi tek başına belirleyici değildir

Çin’in geniş ve çeşitlendirilmiş bir pazara sahip olduğunu, dış ticaretinin geliştiğini belirten Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, “Ancak ülkelerin tarihine baktığımızda, ekonominin tek başına belirleyici olmadığını görüyoruz” dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, konsoloslukta basın mensuplarıyla düzenlediği sohbet toplantısında Çin ekonomisinin büyümeye devam ettiğini, 2019’da dış ticaretinin yüzde 3,4 arttığını hatırlattıktan sonra şunu söyledi: “Ekonomi önemli. Ancak bir ülkenin gelişmesi için ne ekonomi ne de askeri güç tek başlarına yeterli değildir. Egemenlik hakları bir ülkeyi büyük devlet yapan en temel unsurdur.”

Dünya ülkelerinin tarihten ders almaları gerektiğini vurgulayan Başkonsolos Cui, “Çin’de ‘baltayı bilemeye ayıracağın zaman, ağacı kesme işlemini kısaltır’ diye bir deyim var. Çin’in yakın tarihini bilmeden, araştırmadan Batı basınında ülkemizle ilgili yalan-yanlış haberler yapıyor. Son 100 yılda büyük bir çabayla siyasi egemenliğimizi kurup, geliştirdik. Siyasi egemenlik ve toprak bütünlüğü bir ülke için çok önemlidir. Bunlar, bir ülkeyi güçlü yapıp onu korumanın temel adımlarıdır” dedi.

“Çin tehdit değil”

SSCB’nin dağılmasıyla Çin ekonomisinin de çökeceğini söyleyenler olduğunu belirten Başkonsolos Cui “Batının sanayide 100 yılda yakaladığı gelişmeyi biz daha kısa sürede yakaladık. Reform ve dışa açılma politikamız sayesinde ekonomik olarak güçlendiğimizi görünce bu kez Çin’i tehdit gibi göstermeye başladılar” dedikten sonra şu bilgileri verdi: “Çin’i Çin Komünist Partisi (ÇKP) yönetiyor. Bizi yönlendirme veya değiştirmeye kalkma çabaları hiç de akılcı değil. 70 yıl içinde önce ayağa kalktık sonra ekonomimizi iyileştirdik şimdi de güçlendirmeyi içeren 3’ncü aşamadayız. Bu aşamayı da 2050 yılında tamamlama konusunda kararlıyız.”

ABD ile yaşanan ticaret savaşlarının bitmek üzere olduğuna dikkat çeken Başkonsolos Cui, “Biz başından beri istişareyi savunduk. Geçen yılın dış ticaret rakamlarına baktığımızda bu işten ABD’nin zararlı çıktığını görüyoruz. Nitekim ABD 2018’de Çin’in ikinci büyük ticari ortağı konumundayken, bu konumunu ASEAN’a (Güneydoğu Asya Ulusları Birliği) kaptırıp üçüncü sıraya geriledi.

Çin’e yönelik yapılan ‘sürekli onlar satıyor’ eleştirilerinin de doğru olmadığını belirten Başkonsolos Cui bu konuda şunları söyledi: “Dünyaya sadece mal satmak istiyor olsaydık geçen yıl 2’ncisini gerçekleştirdiğimiz Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nı (CIIE) niye yapalım? Dışa açılma politikamız çerçevesinde düzenlediğimiz CIIE, Çin’i bir dünya fabrikasından çıkarıp dünya pazarına dönüştürdü. Çin’de kaliteli ürün tüketimi artıyor, kaliteli ürünleri satın alıyoruz.”

Çin Cumhurbaşkanı Şi Jinping’in ÇKP’nin 19.Ulusal Kongresi’ne sunduğu rapordaki hedefleri kararlılıkla hayata geçireceklerini belirten Başkonsolos Cui konuşmasını şöyle noktaladı: “Raporda, halkın yaşam koşullarının iyileştirileceği, toplum yönetiminin güçlendirileceği ve halkın çıkarlarının her şeyin üstünde tutulacağı bildirildi. Bu temel hedefleri ve halkın yararını sonuna kadar savunacağız.”



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.