ÇİMTAŞ BORU, ASYA’NIN GELECEĞİNE YATIRIM YAPIYOR

Çin’deki Türkler” programına konuk olan Çimtaş Boru Grubu İcra Kurulu Üyesi Emrah Erçen, Çin’deki yatırımlarını büyüttüklerini belirterek “Ningbo’daki fabrikamızı 55 dönüm alan üzerindeki yeni yerine taşıdık. Bu adımı Asya bölgesinin gelecek 30 yılını düşünerek, bölge merkezli rekabet yetkinliğimizi arttırmak adına yaptık” diyor

“Doğudaki Tanıtım Elçilerimiz: Çin’deki Türkler” programına katılan Çimtaş Boru Grubu İcra Kurulu Üyesi Emrah Erçen, ENKA Holding bünyesinde faaliyet gösterdiklerini hatırlattıktan sonra “Biri Çin’de olmak üzere çeşitli ülkelerde toplam 5 şirket ve 7 üretim tesisimiz var. Ningbo’daki tesisimiz boru ve modülarizasyon projelerinin üretim, montaj operasyonlarında pazar lideriyiz” diye ekledi.

“Çin’de Ningbo Serbest Ticaret Bölgesi’nde yatırım yapan ilk Türk firmalarından biriyiz” diyen Erçen bu konuda şu bilgileri verdi. Pazara ilk olarak 2002’de giriş yaptık. Burada güç, enerji ve havacılık sektörüne hassasiyet derecesi oldukça yüksek toleranslarda işlemeli bileşenler üretiyoruz. Çimtas Grup olarak dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiğimiz gibi, Asya`daki büyüme trendinin de farkındayız. Bundan dolayı, 2019’da Çin`deki yatırımızı gelecek 30 yılı düşünerek, Asya merkezli rekabet yetkinliğimizi arttırmak adına büyüttük. Fabrikamızı Ningbo`daki 55 dönümlük arazi üzerine sıfırdan yatırım yaparak yeni yerine taşıdık. Görüşmeleri devam eden potansiyel projelerimiz var, bunların gerçekleşmesi durumunda ek makine ve ekipman yatırımı yapmaya devam edeceğiz” diyor.

“KUŞAK VE YOL GİRİŞİMİ UZAKLIK KAVRAMINI ORTADAN KALDIRIYOR”

Çimtaş, Ningbo’da 55 dönümlük arazi üstünde sıfırdan fabrika kurdu

Pandemi döneminde 500’ü aşkın çalışanlarının durumlarını takip ederek işlerinin başına sağlıklı dönmelerini sağladıklarını belirten Erçen, evde zorunlu kalınması gereken dönemdeki bir etkinliklerini şöyle anlatıyor: “Bir ENKA kuruluşu şirket için çalışanlarımızın sağlık ve motivasyonu bizim için önemlidir. Bu yüzden evde kalmayı sağlayıp, çalışanları motive etmek amacıyla, çevrimiçi bir yemek yarışması düzenledik. Çalışanlarımız evlerinde yaptıkları yemeklerin fotoğraflarını çevrimiçi platforma yükledi. Burada gerçekleştirilen anket sonrası çektiği fotoğrafla dereceye giren çalışanlarımızı ödüllendirdik. Aldığımız tedbirlerden dolayı da yeniden ilk açılan şirketlerden biri olduk.”

Çin’in 2030`dan sonra dünyanın en büyük ekonomisi olacağına dikkat çeken Erçen, Türk firmalarına şu önerilerde bulunuyor: “Kuşak ve Yol Girişimi, bünyesindeki 70 ülkeyle dünya nüfusunun yüzde 60’ını kapsayan büyük bir projedir. Bu girişim, karayolundan trenle Çin-Türkiye arasını 12 güne düşürdü. Tedarik süreçlerinin düşmesi, Çin`in uzaklık kavramını ortadan kaldırıyor. Türk firmalarının Çin gibi büyüyen pazarlarda yer alması lazım.  Süt ve kanatlı hayvansal ürünler başta olmak üzere gıda, mobilya ve maden sektörlerinde Çin`e olan ihracatımızı arttırmak için önümüzde büyük bir fırsat var.

Nasıl ki biz ülkenin bundan sonraki yıllardaki durumunu dikkate alarak yatırımlarımızı büyüttük, onlar da gelip bu fırsatı değerlendirsinler. Çin’in mesafesi ve dil konusunda iletişimde yaşayabilecekleri konuları gözlerinde hiç büyütmesinler. Kurulum aşamasındaki Çin-Türk Ticaret Odamızın çatısı altında, Çin pazarını iyi beler, pazarın dinamik ve özelliklerini çok iyi bilen deneyimli insanlar bulunuyor. Buraya gelecek Türk girişimcilere destek olmak, her türlü desteği vermeye de hazırız.”



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.