Çin, ABD’ye Rağmen Teknolojide İşbirliğine Bağlı Kalacak

Covid-19 salgını ile küresel ekonomi ciddi aksilikler yaşarken, Çin yine küresel sağlık krizine karşı daha erken bir zafer kazanmanın etkili bir yolu olan uluslararası bilim-teknoloji iş birliğinin güçlendirilmesi çağrısında bulunuyor.

Bununla birlikte son aylarda, Washington’daki Çin şahinleri, ön yargılarını ve dar görüşlülüklerini tam olarak göstererek, ikili bilim-teknoloji alışverişini ve iş birliğini bastırmak için Çin’e yönelik çeşitli önlemler alınmasına neden oldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hükümeti, Çinli akademisyenlere ve öğrencilere giderek daha ağır vize kısıtlamaları getirdi, yüksek teknoloji sektöründe çalışan Çinli-Amerikalı bilim insanlarına cadı avı başlattı ve Çinli yüksek teknoloji şirketlerini kara listeye aldı.

Tarih, ABD yaptırımlarının Çin’e yalnızca yenilik yapma yeteneğini artırmak için daha fazla motivasyon sağlayacağını kanıtladı. Örneğin, ABD liderliğindeki Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Çin kullanımına kapatılması, Çin’in kendi uzay istasyonunu geliştirmesini sağladı. Şimdi yörüngeye iki uzay istasyonu fırlattı.

Bilim sınır tanımaz

Çin, ulusal bir inovasyon sisteminin yapımını ve iyileştirilmesini hızlandırıyor. Yapay zekâdan dijital ekonomiye, uzayı araştırmaktan derin denizi keşfetmeye, evreni gözlemlemekten mikro parçacıkları araştırmaya kadar bilim ve teknolojinin çeşitli alanlarında büyük ilerleme kaydetti.

Çin, bağımsız inovasyonu hızlandırarak, uluslararası bilim-teknoloji iş birliği için daha iyi bir platform yaratmayı hedefliyor. Çünkü Çin her zaman bilim-teknoloji geliştirmenin sadece kendi gelişiminin ihtiyaçlarını karşılamak değil, aynı zamanda insanlığın yararı için önemli olduğuna inandı.

Çin, uzayı keşfetmedeki başarılarıyla dünyaya büyük faydalar sağlamıştır. Planlanan uzay istasyonunu uluslararası yüklere açtı ve dünyanın dört bir yanındaki bilim insanlarını ayı, asteroitleri ve kuyrukluyıldızları keşfetmek için gelecekteki görevlerine katılmaya davet etti.

Çin’den gelen ileri teknolojiler, gelişmekte olan ülkelerdeki insanların geçim kaynaklarını iyileştirmeye de yardımcı oluyor. Bilim, ulusal sınırlara bağlı değildir. Pandemi, iklim değişikliği ve gıda güvenliği gibi zorluklarla daha iyi başa çıkabilmek için tüm ülkelerin başlıca bilimsel konulardaki maliyetleri paylaşması ve yeteneklerini bir araya getirmeleri zorunludur. (Kaynak: Kaynak: China Daily)



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.