Çin, iç tüketimi kuponlarla canlandırıyor

COVID-19 salgını nedeniyle insanlar uzun süre evlerinden çıkamadı. Beş gün süren 1 Mayıs tatilinde Çinli tüketicilere kuponlar verildi. Bunun tüketimi artırıp, yaşam tarzını etkilemesi bekleniyor.

CRI‘nin haberine göre, Mart ayında Çin’in birçok bölgesinde dağıtılan ‘tüketici kuponları’ tüketim piyasasını yeniden canlandırdı. Mart’ta ülke genelinde COVID-19 salgını kontrolünde olumlu bir eğilim yakalanınca,  Nanjing ve Hangzhou gibi kentlerde tüketici kuponları dağıtıldı. Nanjing’de dağıtılan kuponlar sayesinde, bölgedeki 16 işletmenin geliri bir hafta içinde yüzde 61,84 arttı.

Veriler, 22 Nisan itibarıyla Çin’de 25 yerel yönetimin tüketicilere kupon dağıttığını ortaya koyuyor. Sadece 13 bölgede dağıtılan tüketici kuponlarının tutarı 100 milyon yuanı (14 milyon ABD doları) aştı. Zhejiang eyaletinin ardından ekonomisi salgından büyük zarar gören Hubei eyaleti de 2 milyar 368 milyon yuanlık (338 milyon dolar) tüketici kuponu dağıtarak ikinci sırada yer aldı.

Guangzhou ve Beijing’de dağıtılan tüketici kuponları, turizm, yeme-içme, kültür, perakende, moda, ulaşım, bebek ürünleri, eczane ve otomobil gibi geniş bir alanı kapsıyor. Kuponları dağıtanlar arasında sadece yerel yönetimler değil,büyük işletmeler de var. Kuponların kategorilerine bakıldığında, yerel hükümetlerin e-ticaret platformlarıyla işbirliği halinde dağıttığı kuponlar, kültür, turizm ve yeme-içme ve beyaz eşya sektöründe yoğunlaştı. Turizm ve yeme-içme kuponları şu ana kadar tüketimin canlandırılmasında büyük rol oynadı.

Guangdong eyaletine bağlı Shenzhen, Foshan, Zhuhai gibi kentlerde son günlerde dağıtılan tüketici kuponlarının tutarı 1 milyar 56 milyon yuanı (151 milyon dolar) aştı. Kuponların tüketime gözle görülür bir etkisi oldu. Shenzhen kentinde bir hafta içinde 500 bin yuanlık (71 bin dolar) kupon kullanıldı ve bununla birlikte 10 milyon 310 bin yuanlık (1 milyon 473 bin dolar) tüketim gerçekleştirildi. Kuponlar, kendi değerlerinin 20 katından fazla tüketim sağladı.

Ekonomiyi canlandırdı

Çin Ulusal İstatistik İdaresi tarafından açıklanan verilere göre, perakende sektörünün satış hacmi yılın ilk iki ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,5 düştü. Bunlar arasında yeme-içme sektöründeki gelir yüzde 43,1; otomobil satış hacmi yüzde 37; beyaz eşya satışı yüzde 30 azaldı. Tüketici kuponlarının dağıtılması tüketimi büyük ölçüde güçlendirebilir. Tüketim, Çin ekonomisindeki büyümenin en önemli itici gücü. Dolayısıyla salgın döneminde ekonomiyi canlandırmak için tüketimin arttırılması çok önemli.

Hubei eyaleti de dahil olmak üzere ülkedeki pek çok yerel hükümet, 5 günlük tatil için ilgili düzenlemeler yapıp, kılavuz yayımladı. Çin’in en önemli turizm sitelerinden Ly.com tarafından açıklanan konaklama verilerine göre, bu yıl 1 Mayıs Bayramı sırasında yurt içi konaklama fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre farklı ölçülerde yükseldi. Özellikle lüks otellerin rezervasyonu, bütün otel rezervasyonlarının yüzde 9,9’unu oluşturarak geçen yılın aynı dönemine göre arttı.

Ancak, her ne kadar salgın hafiflemiş olsa da uzun yolculuğun getirebileceği risklerden kaçınmak için insanlar yaşadıkları kentin yakınlarındaki turistik yerlere gitmeyi tercih ediyor. Ayrıca, bu dönemde yaşanacak kalabalığı önlemek üzere birçok bölge ve turistik cazibe merkezinde online rezervasyon gibi uygulamalar başlatıldı.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.